Ερευνητές του University of Missouri-Columbia εντόπισαν χημικές ουσίες στον εγκέφαλο ποντικών που συνδέουν την υπνική άπνοια με την υπέρταση.
Ο David Kline, του Dalton Cardiovascular Research Center δήλωσε οτι τελικός στόχος είναι να βοηθηθούν ειδικοί να αναπτύξουν συγκεκριμένα φάρμακα που θα στοχεύουν είτε αυτές τις νευροχημικές ουσίες είτε τις πρωτεΐνες στις οποίες προσκολλώνται με τρόπο που να μειώνει την υπέρταση.
Η έρευνα του Procopio Gama de Barcellos Filho, πραγματοποιήθηκε σε ποντικούς των οποίων ο εγκέφαλος βρέθηκε σε κατάσταση χαμηλού οξυγόνου- παρόμοια με αυτή που οι άνθρωποι νιώθουν όταν περιοδικά σταματά η αναπνοή λόγω υπνικής άπνοιας.
Εξετάζοντας τη νευροχημεία των τρωκτικών, οι Filho και Kline παρατήρησαν σημαντικές αλλαγές όταν βρίσκονταν σε αυτό το στάδιο υποξίας.
Ο Kline εξήγησε ότι όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα υποχωρούν λόγω υπνικής άνοιας ο πρόσθιος εγκέφαλος στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο στέλεχος που ελέγχει τις λειτουργίες της καρδιάς και των πνευμόνων.
Μελετώντας αυτά τα σήματα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 2 νευροχημικές ουσίες- οξυτοκίνη και CRH- οδηγούν στην υπερδραστηριότητά του στελέχους.
Μακροπρόθεσμα, η υπερδραστηριότητα του στελέχους μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, δήλωσε, με όλα τα συνοδευτικά προβλήματα υγείας όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Άνθρωποι με υπνική άπνοια συχνά έχουν υπέρταση αλλά επίσης έχουν έλλειψη ύπνου, έχουν περισσότερα γνωστικά προβλήματα και προβλήματα μνήμης και μεγαλύτερη τάση για ατυχήματα λόγω υπνηλίας.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο The Journal of Physiology.
Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για μελλοντική έρευνα σχετικά με το μπλοκάρισμα των οδών που χρησιμοποιούν αυτές οι νευροχημικές ουσίες βοηθώντας τελικά να υποχωρήσει η αρτηριακή πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος στο πάγκρεας: Πειραματική θεραπεία πέτυχε τον κύριο στόχο σε δοκιμή τελικού σταδίου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επίτιμος διδάκτορας στην Ιατρική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χαλαρώνουμε