Μία σπάνια διαταραχή των νυχιών εμφάνισε ένας 65χρονος Έλληνας ασθενής, έπειτα από νοσηλεία λόγω CoViD. Πρόκειται για τις "γραμμές του Beau", οι οποίες είναι εγκάρσιες αυλακώσεις στην πλάκα του νυχιού, που προκαλούνται κυρίως από λοιμώξεις ή συστηματικές ασθένειες. 

Τα παραπάνω αναφέρονται σε μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό European Journal of Case Reports in Internal Medicine. Τη δημοσιίευση υπογράφουν οι: Άρ. ΑγγουρίδηςΕυ. Ντζάνη (καθηγήτρια), Γ. Αναστασίου, Φ. Μπάρκας (αναπληρωτής καθηγητής) και Ευ. Ρίζος, από το Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Κύπρου.

Όπως αναφέρει η συντακτική ομάδα, ο ασθενής εμφάνισε το πρόβλημα σε όλα τα νύχια των χεριών. Δεν ήταν καπνιστής και δεν λάμβανε κάποια χρόνια φαρμακευτική αγωγή. Νοσηλεύτηκε, όμως, δύο φορές λόγω CoViD πριν από 9 και 4 μήνες

Κατά την πρώτη του νοσηλεία, είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ. Επακόλουθο των δύο νοσηλειών του ήταν μία μυοπάθεια, με σταδιακή βελτίωση και απώλεια 20 κιλών (αρχικό βάρος 110 κιλά). Λόγω ακραίας ανοσολογικής απόκρισης, εμφάνισε σημαντικά αυξημένα επίπεδα ιντερλευκίνης - 6 και υποβλήθηκε σε ειδική αγωγή και στις δύο νοσηλείες.

Τι είναι

Οι "γραμμές του Beau" συνδέονται από τους ειδικούς με τις δύο αυτές λοιμώξεις από κορωνοϊό και υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης.

Οι διαταραχές των νυχιών περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων που επηρεάζουν την εμφάνιση, την υφή και την ανάπτυξη των νυχιών. Μπορεί να προκύψουν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων γενετικών, τραυμάτων, λοιμώξεων και συστηματικών ασθενειών.

Οι "γραμμές του Beau" συνδέονται συχνά με οξείες ασθένειες, υποσιτισμό ή έκθεση σε ορισμένα φάρμακα. 'Εχουν συσχετιστεί με εντοπισμένο τραύμα, καθώς και με συστημικά αίτια, όπως η εμπύρετη ασθένεια, ο σοβαρός υποσιτισμός, η πέμφιγα, η νόσος του Kawasaki και η χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, καθώς υποχωρούν ταυτόχρονα με την υποκείμενη πάθηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω