Ένας νέος άνδρας ξαπλώνει σε τρεις πλαστικές καρέκλες στον χώρο αναμονής του 4ου ορόφου του Θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Έχει υποβληθεί σε ενδοσκόπηση και περιμένει να συνέλθει από τη μέθη, με την συνοδό του που κάθεται δίπλα του να τον ακουμπά στοργικά στον ώμο. Στο ίδιο σαλόνι βρίσκονται άλλοι συνοδοί, ασθενείς που περιμένουν να μπουν στην κλινική, καθώς και ασθενείς που με τη σειρά τους θα κάνουν κι εκείνοι ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση). Οι τελευταίοι θα πάρουν στη συνέχεια τη θέση αυτού του άνδρα, ξαπλώνοντας στις καρέκλες του χώρου αναμονής ή θα κοιμηθούν καθιστοί, ακουμπώντας στον ώμο του συνοδού τους μέχρι να συνέλθουν.

Η εικόνα δημοσιοποιήθηκε από τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, κ. Δημήτρη Τζιλβέ (φωτογραφία), με τη συναίνεση του ασθενή και με απόκρυψη των χαρακτηριστικών του. "Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη 'αίθουσα ανάνηψης'. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα", έγραψε στην ανάρτησή του ο γιατρός.

Η φωτογραφία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εξέπληξε πολλούς, όχι όμως και όσους εργάζονται ή έχουν επισκεφθεί ως ασθενείς το νοσοκομείο. "Αυτή είναι μια εικόνα που βλέπουμε καθημερινά", λέει στο iatronet.gr ο κ. Τζιλβές, ο οποίος εδώ και χρόνια "ενοχλεί" τη διοίκηση του νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας, για την απουσία αίθουσας ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Κλινικής.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λιάνα Κουρτέλη - Ξουρή (φωτογραφία), αντιτείνει πως ο ασθενής θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί στην όμορη Χειρουργική, στο Αναισθησιολογικό, ή να βρίσκεται σε φορείο.

Το αίτημα της Γαστρεντερολογικής για μετακόμιση στον 9ο όροφο του νοσοκομείου, που άδειασε πριν από δύο χρόνια, έχει απορριφθεί, με τη διοικήτρια να απαντά πως το πρόβλημα έλλειψης χώρων αφορά όλες τις κλινικές του νοσοκομείου.

Θέμα αξιοπρέπειας, αλλά και ασφάλειας του ασθενή

"Η γαστροσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι ιατρικές πράξεις που προϋποθέτουν την χορήγηση καταστολής με φάρμακα και ο ασθενής χρειάζεται ώρα για να συνέλθει", επισημαίνει ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, προσθέτοντας: "Σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, στα ενδοσκοπικά εργαστήρια υπάρχει ένας θάλαμος ανάνηψης, όπου οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια, και όταν συνέλθουν παίρνουν τις οδηγίες τους και αποχωρούν".

Εκτός από το ζήτημα προσβολής της αξιοπρέπειας του εξεταζόμενου, τίθεται θέμα διακινδύνευσης της υγείας του, όπως διευκρινίζει. "Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις δύσκολες. Ένας νέος άνθρωπος έκανε λιποθυμικό επεισόδιο και βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα με τον σωλήνα στο στόμα για να αναπνέει", υπογραμμίζει και συμπληρώνει: "Ο άνθρωπος πρέπει να ξαπλώσει σε κρεβάτι μέχρι να ανανήψει πλήρως και να είναι σε θέση να σηκωθεί ασφαλώς. Δεν είναι δικά μου αυτά, είναι οδηγίες επιστημονικών εταιριών, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων, να υπάρχει ένας χώρος ανάνηψης σε κάθε εργαστήριο".

Ο όροφος - μήλον της έριδος

Πριν από δύο χρόνια ο 9ος όροφος του Θεαγένειου άδειασε, καθώς το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, όπου γίνονταν οι χημειοθεραπείες, μετεγκαταστάθηκε στην αποκεντρωμένη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας "Νίκος Κούρκουλος" που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Πυλαίας με δωρεά της κυρίας Μαριάννας Λάτση. Έκτοτε ο όροφος παραμένει σε μεγάλο του μέρος αναξιοποίητος. Τον τρέχοντα μήνα ένα μέρος του φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα δράση του ΑΠΘ και του MOMus "Art Break – Διάλειμμα Τέχνης", όπου όποιος επιθυμεί μπορεί να παρακολουθήσει εικαστικά έργα και ταινίες με εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας.

"Στον 9ο όροφο η εικονική πραγματικότητα και στον 4ο η σκληρή, ζοφερή, πραγματικότητα", σχολιάζει δηκτικά ο κ. Τζιλβές, ο οποίος με επανειλημμένα έγγραφα και προσωπικές συναντήσεις με τη διοίκηση και αρμόδιους φορείς ζητά τη μετεγκατάσταση της Κλινικής στον 9ο.

"Έχω δει προσωπικά τον πρώην υπουργό, Θάνο Πλεύρη, ενημερώθηκε η τότε αναπληρώτρια Μίνα Γκάγκα, έχω στείλει έγγραφα και φωτογραφίες στον κύριο Χρυσοχοϊδη, στην κυρία Αγαπηδάκη και επανειλημμένα στη διοίκηση του νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας", αναφέρει, προσθέτοντας: "Η πρώην ηγεσία του υπουργείου είπε πως θα επιληφθεί και μου μεταφέρθηκε αρμοδίως πως έχω δίκιο. Από την σημερινή ηγεσία δεν έχω απάντηση. Από την διοίκηση είχα μια απάντηση που λέει πως η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί".

Διοικήτρια: Λύσεις υπάρχουν, αν είμαστε θετικοί

Το Θεαγένειο νοσοκομείο έχει ξεπεράσει προ πολλού το προσδόκιμο όριο ζωής του, όλες οι κλινικές του στενάζουν και για τον λόγο αυτό έχει δρομολογηθεί η μετακίνησή του, απαντά η διοικήτρια του νοσοκομείου, Λιάνα Κουρτέλη Ξουρή (φωτογραφία).

Για το περιστατικό που δημοσιοποίησε ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, υποστηρίζει πως θα μπορούσε να μην είχε συμβεί, αν επιλεγόταν μια άλλη λύση: "Θα μπορούσε να πάει το περιστατικό στην Χειρουργική που συνορεύει και είναι συγκοινωνούντα δοχεία και δέχεται ασθενείς του Γαστεντερολογικού όταν δεν υπάρχουν κρεβάτια. Αν χρειαζόταν ανάνηψη θα μπορούσε να πάει στο Αναισθησιολογικό. Τρίτον, αν χρειαζόταν κάτι επείγον, θα μπορούσε να είναι σε ένα φορείο. Λύσεις υπάρχουν", αναφέρει, προσθέτοντας: "Μετά από γαστροσκόπηση ή κολονοσκόπηση ο ασθενής έχει πάρει μια ήπια αναισθησία, μια μέθη όπως λέγεται, μετά από 20-25 λεπτά θα ανανήψει και θα φύγει. Το ενδοσκοπικό δεν λειτουργεί πρώτη φορά τώρα, και το 2015 λειτουργούσε και το 2020 λειτουργούσε".

Αναφορικά με τον 9ο όροφο, η κ. Ξουρή λέει πως όλος ο παθολογικός τομέας ζήτησε να μην πάει υπέρ ενός τμήματος, αλλά να καλύψει ανάγκες όλων των κλινικών. "Αυτό έγινε, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., κατόπιν εισήγησης συγκεκριμένης επιτροπής. Τον 9ο όροφο τον είχαν ζητήσει και άλλες κλινικές. Και η Αιματολογική στενάζει, και η Πνευμονολογική στενάζει και άλλες Κλινικές", αναφέρει, συμπληρώνοντας: "Είχα πει στον κ. Τζιλβέ ότι μπορεί να πάρει έναν χώρο 110 τ.μ. όπου θα μπορούσε να ανεβεί αν θέλει το ενδοσκοπικό εργαστήριο. Ήθελε να ανέβει όλη η Κλινική και το ενδοσκοπικό. Λύσεις υπάρχουν, αλλά θα πρέπει και αυτοί που ζητάνε τις λύσεις να είναι θετικοί. Τα έχω πει και στο υπουργείο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναπτύσσεται εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας