Ερευνητές από την Ελβετία και την Ταϊβάν ανέπτυξαν ρύζι με υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1. Σε περιοχές όπου το ρύζι είναι το βασικό τρόφιμο, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων δημόσιας υγείας, όπως γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό "Biotechnology Journal".

Οι περισσότερες βιταμίνες δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να παρέχονται μέσω των τροφίμων. Οι άνθρωποι που τρώνε κυρίως ή και αποκλειστικά δημητριακά, όπως το ρύζι, υποφέρουν από πολλά συμπτώματα ανεπάρκειας, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (Unige).

Αυτό ισχύει ιδίως για τη βιταμίνη Β1, η έλλειψη της οποίας οδηγεί σε πολυάριθμες ασθένειες του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι κόκκοι του ρυζιού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 και αυτή μειώνεται περαιτέρω από τα στάδια επεξεργασίας, καθώς το 90% της βιταμίνης Β1 βρίσκεται στους αποβαλλόμενους ιστούς.

Το εργαστήριο της Teresa Fitzpatrick στο Τμήμα Φυτικών Επιστημών του Unige, σε συνεργασία με μια ομάδα από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και το Εθνικό Πανεπιστήμιο Chung Hsing στην Ταϊβάν, προσπαθεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 στον θρεπτικό ιστό του ρυζιού, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα του σπόρου.

Προηγούμενα πειράματα βιοενίσχυσης από άλλες ομάδες είχαν αυξήσει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 των φύλλων και του πίτουρου - του φλοιού του κόκκου του ρυζιού - αλλά όχι την περιεκτικότητα του έτοιμου προς κατανάλωση κόκκου ρυζιού. Οι ερευνητές παρήγαγαν μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία ρυζιού με βιταμίνη Β1 αποθηκευμένη στον θρεπτικό ιστό. Μετά την καλλιέργεια στο θερμοκήπιο, τη συγκομιδή και το γυάλισμα των κόκκων ρυζιού, διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 ήταν αυξημένη.

Στη συνέχεια, οι σειρές σπάρθηκαν σε πειραματικό χωράφι στην Ταϊβάν και καλλιεργήθηκαν για αρκετά χρόνια. Από αγρονομική άποψη, τα χαρακτηριστικά που αναλύθηκαν ήταν τα ίδια μεταξύ των τροποποιημένων και μη τροποποιημένων φυτών ρυζιού. Το ύψος των φυτών, ο αριθμός των στελεχών ανά φυτό, το βάρος των κόκκων και η γονιμότητα είναι συγκρίσιμα.

Αντίθετα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 στους κόκκους του ρυζιού μετά το στάδιο της στίλβωσης είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη στις τροποποιημένες σειρές. Παρατηρείται εμπλουτισμός της βιταμίνης Β1 χωρίς καμία επίδραση στην απόδοση. Συνεπώς, ένα μπολ ρυζιού 300 γραμμαρίων από αυτό το πρόγραμμα αναπαραγωγής περιέχει περίπου το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β1 για έναν ενήλικα.

Οι επιστήμονες θέλουν επίσης να συνεχίσουν αυτή την προσέγγιση με εμπορικές ποικιλίες. Πριν καλλιεργηθούν, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν ακόμη ορισμένα ρυθμιστικά μέτρα όσον αφορά τη γενετική βιοενίσχυση, σύμφωνα με τo Unige.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο υγιεινός τρόπος ζωής μετριάζει τον γενετικό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 62% [μελέτη]
Συστηματική σκλήρυνση: Ποσοστό 3% έχουν αυτοαντισώματα NOR90
ΕΜΑ: Ζητεί επικαιροποίηση των εμβολίων κατά της CoViD, για να καλύπτουν την παραλλαγή JN.1