Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το αντρικό αντισυλληπτικό χάπι θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει πραγματικότητα.

Όπως αναφέρουν ερευνητές, αυτό στοχεύει μια πρωτεΐνη που είναι αναγκαία για τη γονιμότητα.Πρόκειται για την πρωτεΐνη STK33, η οποία απαιτείται για τη δημιουργία λειτουργικού σπέρματος.

Ένα φάρμακο που την καταστέλλει, το CDD-2807, μπλόκαρε την ικανότητα αρσενικών ποντικών στο εργαστήριο να γονιμοποιήσουν θηλυκά ποντίκια, ανέφεραν ερευνητές στο Science.

Η Courtney Sutton, του  Baylor College of Medicine,  δήλωσε ότι οι ποντικοί δεν εμφάνισαν σημάδια τοξικότητας από την αγωγή με το φάρμακο, ότι η ουσία δεν συσσωρεύτηκε στον εγκέφαλο και ότι η αγωγή δεν άλλαζε το μέγεθος των όρχεων.

Επίσης, η αντισυλληπτική δράση ήταν αναστρέψιμη. Μετά από μια περίοδο χωρίς την ουσία CDD-2807, επανήλθε η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και η γονιμότητα των ποντικών.

Ο Dr. Martin Matzuk, δήλωσε ότι η πρωτεΐνη STK33 θεωρείται επομένως βιώσιμος στόχος με ελάχιστες ανησυχίες για ασφάλεια όσον αφορά την αντισύλληψη  του άντρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν δισεκατομμύρια ουσίες για να ανακαλύψουν αυτές που θα μπορούσαν να καταστείλουν αποτελεσματικά την πρωτεΐνη STK33.

Στη συνέχεια δημιούργησαν τροποποιημένες εκδοχές των πιο αποτελεσματικών ουσιών για να τις καταστήσουν πιο σταθερές και ικανές.

Μεταξύ αυτών, η CDD-2807 ήταν η πιο αποτελεσματική.

Οι ερευνητές στη συνέχεια δοκίμασαν διάφορες δόσεις και αγωγές της CDD-2807 σε ποντικούς, για να διαπιστώσουν πόσο καλά δρούσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ιπποκράτειο": Έλεγχος ανθεκτικής υπέρτασης με νεφρική απονεύρωση - Μελέτη και για το στρες
Ειδικευόμενοι νοσοκομείου Μυτιλήνης: Επικίνδυνες εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού
Η Αιματολογική Μονάδα του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο