Οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα στην ενήλικη ζωή ξεκινούν συχνά στην παιδική ηλικία. Μια ανάλυση πολλών προοπτικών μελετών παρατήρησης, η οποία δημοσιεύθηκε στο "JAMA Network Open" δείχνει ότι η παχυσαρκία και η αυξημένη LDL χοληστερόλη στην παιδική ηλικία ειδικότερα έχουν άμεσο αντίκτυπο στις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια στην μετέπειτα ζωή.

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία στα παιδιά και τους εφήβους συχνά δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι τα προβλήματα βάρους θα επιλυθούν από μόνα τους με την πάροδο του χρόνου. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης συχνά δεν αναγνωρίζονται, αν και τα παιδιά με οικογενή, δηλαδή συγγενή, υπερχοληστερολαιμία μπορεί να έχουν ήδη πολύ υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στην παιδική ηλικία.

Η "International Childhood Cardiovascular Cohort Consortium" (I3C) είχε ήδη δείξει σε παλαιότερη μελέτη ότι τα άτομα που αναπτύσσουν καρδιαγγειακή νόσο στη μέση ηλικία συχνά είχαν ήδη παράγοντες κινδύνου από την παιδική ηλικία.

Στην τρέχουσα ανάλυση, η κοόρτη περιλαμβάνει 10.634 άτομα που εξετάστηκαν για πρώτη φορά σε μέση ηλικία 13,3 ετών και για δεύτερη φορά σε ηλικία 32,3 ετών. Περίπου 540 συμμετέχοντες υπέστησαν ένα πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο σε μέση ηλικία 49,2 ετών.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις επέτρεψαν στην ομάδα με επικεφαλής τον Terence Dwyer από το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Παιδιά Murdoch στη Μελβούρνη να διερευνήσει τις επιδράσεις των γνωστών παραγόντων κινδύνου στην παιδική ηλικία και τη μέση ενήλικη ζωή.

Χρησιμοποιώντας μια ανάλυση διαμεσολάβησης, προσδιόρισαν την αναλογία των παραγόντων κινδύνου στα δύο στάδια της ζωής.

Ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου ήταν το κάπνισμα. Ο Dwyer προσδιόρισε σχετικό κίνδυνο (RR) 1,43. Καθώς τα παιδιά σπάνια καπνίζουν, το ποσοστό ήταν χαμηλό, 11%. Το υπόλοιπο 89% οφειλόταν στο κάπνισμα αργότερα στη ζωή.

Ο δεύτερος ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου, με RR 1,41, ήταν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Εδώ, η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία αντιπροσώπευε το 44% σε σύγκριση με το 56% στην ενηλικίωση.

Συνεπώς, τα προβλήματα βάρους δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται στην εφηβεία. Αντίθετα, το 81% της επιρροής των αυξημένων επιπέδων τριγλυκεριδίων (RR 1,36) οφειλόταν στην ενήλικη ζωή σε σύγκριση με το 18% στην παιδική ηλικία.

Ένας σημαντικός γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια είναι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, ιδίως της LDL χοληστερόλης. Ο Dwyer προσδιόρισε RR 1,32.

Το 33% του κινδύνου αποδίδεται στην τιμή της LDL στην παιδική ηλικία. Αυτό υποδηλώνει ότι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης μπορεί να βελτιώσει το προστατευτικό αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μόνο με μια τυχαιοποιημένη μελέτη.

Η συστολική αρτηριακή πίεση (RR 1,27), από την άλλη πλευρά, έχει 83% επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ιδίως στην ενήλικη ζωή, σε σύγκριση με μόνο 17% στην παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με τον Dwyer, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου, ιδίως του ΔΜΣ, δεν πρέπει να αρχίζει στην ενήλικη ζωή, εάν πρόκειται να προληφθούν δευτερογενείς καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Covid: Απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη
Τι προκαλεί ο κλιματισμός στο σώμα σας
Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης» η Θεσσαλία