Ανθρωποι έχασαν διπλάσιο βάρος ακολουθώντας μια δίαιτα με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα σε σύγκριση με μια δίαιτα με εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, παρόλο που και οι δύο δίαιτες ήταν διατροφικά ταιριαστές, ανέφεραν ερευνητές  στο περιοδικό Nature Medicine.

«Το παγκόσμιο σύστημα τροφίμων αυτή τη στιγμή οδηγεί σε κακή υγεία και παχυσαρκία που σχετίζονται με τη διατροφή, ιδίως λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας φθηνών, ανθυγιεινών τροφίμων», δήλωσε ο ερευνητής Chris van Tulleken, αναπληρωτής καθηγητής στο University College London.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της υπερ-επεξεργασίας στην προώθηση των επιπτώσεων στην υγεία, εκτός από τον ρόλο των θρεπτικών συστατικών όπως το λίπος, το αλάτι και η ζάχαρη», δήλωσε ο van Tulleken.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από ολόκληρες τροφές, όπως κορεσμένα λίπη, άμυλα και πρόσθετα σάκχαρα.

Περιέχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία προσθέτων που τα καθιστούν πιο νόστιμα, ελκυστικά και ανθεκτικά στο ράφι, όπως χρώματα, γαλακτωματοποιητές, αρώματα και σταθεροποιητές.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, ζαχαρούχα δημητριακά, κατεψυγμένη πίτσα, στιγμιαίες σούπες και αλλαντικά.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές επέλεξαν 55 ενήλικες για να ακολουθήσουν εκ περιτροπής μια δίαιτα με ελάχιστα επεξεργασμένα ή  υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Για οκτώ εβδομάδες, οι συμμετέχοντες έτρωγαν ελάχιστα επεξεργασμένα γεύματα όπως βρώμη ή σπιτικά σπαγγέτι μπολονέζ.

Στη συνέχεια, για άλλες οκτώ εβδομάδες, έτρωγαν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, όπως μπάρες βρώμης για πρωινό ή έτοιμα προς κατανάλωση συσκευασμένα λαζάνια.

Τα γεύματα παραδίδονταν στα σπίτια των συμμετεχόντων και τους δινόταν η οδηγία να τρώνε όσο ήθελαν ή λίγο. Στους συμμετέχοντες παρεχόταν περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζονταν και δεν τους έλεγαν να περιορίσουν την πρόσληψή τους.

Και οι δύο τύποι δίαιτας ήταν διατροφικά ταιριαστοί σύμφωνα με τις οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ανέφεραν οι ερευνητές. Περιλάμβαναν συνιστώμενα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, πρωτεϊνών, υδατανθράκων, αλατιού, φυτικών ινών και φρούτων και λαχανικών.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχασαν περίπου το 2% του σωματικού τους βάρους όταν έτρωγαν ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε σύγκριση με μόνο το 1% που ίσχυε στην υπερ-επεξεργασμένη διατροφή.

«Αν και μια μείωση 2% μπορεί να μην φαίνεται πολύ μεγάλη, αυτό συνέβη σε διάστημα μόνο οκτώ εβδομάδων και χωρίς οι άνθρωποι να προσπαθούν να μειώσουν ενεργά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Samuel Dicken.

«Αν αναβαθμίζαμε αυτά τα αποτελέσματα σε διάστημα ενός έτους, θα περιμέναμε να δούμε μείωση βάρους 13% στους άνδρες και 9% στις γυναίκες που ακολουθούν την ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή, αλλά μόνο 4% μείωση βάρους στους άνδρες και 5% στις γυναίκες που ακολουθούν την εξαιρετικά επεξεργασμένη διατροφή», δήλωσε ο Dicken σε δελτίο τύπου. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα αρχίσει να γίνεται μεγάλη διαφορά».

Η παρατηρούμενη απώλεια βάρους αντιστοιχούσε στη μέση ποσότητα θερμίδων που κατανάλωναν οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε από τις δύο δίαιτες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες είχαν ημερήσιο έλλειμμα 290 θερμίδων στην ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή, αλλά μόνο 120 θερμίδων όταν κατανάλωναν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα τείνουν να είναι πυκνά σε θερμίδες, επομένως οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προσλαμβάνουν περισσότερη ενέργεια ακόμη και αν τρώνε μικρότερες μερίδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια ελάχιστα επεξεργασμένη διατροφή είχαν επίσης διπλάσια βελτίωση στο συνολικό έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό, σε σύγκριση με την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών.

Αυτό περιελάμβανε τετραπλάσια βελτίωση στην αντίσταση στην επιθυμία για αλμυρά φαγητά και σχεδόν διπλάσια βελτίωση στην αντίσταση στα αγαπημένα τους φαγητά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αναπτύχθηκε τεστ για διάγνωση της ALS με ακρίβεια 97%
Η αξία των κλινικών μελετών στην Ογκολογία
Healthcare Transformation - Π. Μεσσαρόπουλος: Τεχνητή νοημοσύνη και χρηματοδότηση των νοσοκομείων [βίντεο]