Σε κατάσταση απόλυτου αδιεξόδου και άμεσου κινδύνου για τη ζωή τους βρίσκονται 250 ασθενείς, ανάμεσά τους πολλοί ανήλικοι, λόγω της πλήρους εξάντλησης του σκευάσματος Revatio (sildenafil) από την ελληνική αγορά, αναφέρει ο Σύλλογος Ασθενών και Φροντιστών «Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης και απευθύνει δραματική έκκληση προς το Υπουργείο Υγείας και το ΙΦΕΤ για την κατεπείγουσα εισαγωγή του φαρμάκου, καθώς τα αποθέματα, όπως σημειώνει, έχουν μηδενιστεί:
«Η έλλειψη, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την φαρμακευτική εταιρεία, η ενημέρωση για την αποκατάσταση της τροφοδοσίας μετατίθεται διαρκώς, με την τελευταία εκτίμηση να κάνει λόγο για τον Μάρτιο.
Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα χάπι. Ο Σύλλογός μας, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη πηγή μέσω του κοινωνικού του φαρμακείου και της διαχείρισης της παρακαταθήκης των ίδιων των ασθενών, κάλυψε τις ανάγκες μέχρι και την περασμένη εβδομάδα. Πλέον, δεν υπάρχει φάρμακο σε ολόκληρη τη χώρα.
Η απουσία της συγκεκριμένης αγωγής δεν είναι απλώς μια «δυσκολία»· για τους ασθενείς με Πνευμονική Υπέρταση, το φάρμακο αυτό συντελεί στον «μηχανισμό της ανάσας», μέσω της αγγειοδιαστολής που δημιουργεί στα πνευμονικά αγγεία. Η ξαφνική διακοπή του μπορεί να προκαλέσει ακαριαία επιδείνωση και ακόμα και σε περιπτώσεις υποχρεωτικής διακοπής δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο με ιατρική παρακολούθηση με ελεγχόμενη μείωση της δόσης όπως αναφέρεται και στο ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ του φαρμάκου. Κανείς δε, δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι με την απότομη διακοπή των αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων υπάρχει πιθανότητα να οδηγηθεί ένας ασθενής ακόμα και στον θάνατο.
Για να γνωρίζετε ποιοι κινδυνεύουν:
- Παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια και σύνδρομο Down.
- Ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό λόγω της σπάνιας φύσης της νόσου σε συνδυασμό με σοβαρές συννοσηρότητες.
- Ασθενείς που δεν δύνανται, βάσει ιατρικής ένδειξης, να μεταβούν σε εναλλακτικές θεραπείες.
Τα κατεπείγοντα αιτήματά μας:
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το ΙΦΕΤ να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στην έκτακτη εισαγωγή τουλάχιστον 350 κουτιών για την άμεση κάλυψη των ασθενών μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση. Η γραφειοκρατία και η απραξία της φαρμακευτικής εταιρείας δεν μπορεί να θέτει άλλο σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Κάθε ώρα που περνάει χωρίς το φάρμαόο μας, η αναπνοή των ασθενών μας γίνεται πιο βαριά και η ευθύνη όλων όσων κωλυσιεργούν μεγαλώνει.
Δεν ζητάμε χάρη, εν έτει 2026 που υπάρχουν φάρμακα για την συντήρηση της θανατηφόρας νόσου μας, και δεν επιτρέπουμε να τίθενται οι ασθενείς μας σε δοκιμές σωματικών και ψυχικών αντοχών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ηπατοκυτταρικός καρκίνος: Η πρωτεΐνη που τον πυροδοτεί, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για ανοσοθεραπεία
Εκδήλωση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στον Πειραιά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
Ισχυρή παρουσία της Bayer Ελλάς στο 21ο Συνέδριο GVRS