Από την μία αποσύρσεις φαρμάκων από την άλλη αποχωρήσεις πρωτοκλασσάτων στελεχών. Μπορεί να φαίνονται ασύνδετες οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όμως είναι συγκοινωνούντα δοχεία.
Οι ηχηρές αποχωρήσεις της κ. Ελενας Χουλιάρα από το τιμόνι της AstraZeneca αλλά και της κ. Γιώτα Κοτσεκίδου, αντιπροέδρου και corporate & regulatory affairs director στην ίδια εταιρεία επιβεβαιώνουν αν μη τι άλλο ότι το καινοτόμο φάρμακο διανύει ακόμη μια χρονιά με πολλές δυσκολίες και οι δυσμενείς εξελίξεις, όπως οι προαναφερθέντες αποχωρήσεις δεν φαίνεται να σταματούν εδώ.
Φήμες οργιάζουν ότι ετοιμάζονται προς απόσυρση από την αγορά 2 - 3 ογκολογικά σκευάσματα, πολυεθνική που στο εξωτερικό πρωταγωνιστεί εδώ βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης, απολύσεις - απομακρύνσεις στελεχών συνεχίζουν ακάθεκτες, όπως συνέβη πρόσφατα σε πολυεθνική με διψήφιο αριθμό αποχωρήσαντων.
Την ίδια στιγμή, η μπάλα των εξελίξεων δεν αφορά μόνο θυγατρικές πολυεθνικών, αλλά και ελληνικές εταιρείες που εμπορεύονται καινοτόμα σκευάσματα, καθώς λόγω των υψηλών επιστροφών που καταβάλλουν απειλούνται ακόμη και με σπάσιμο των συμβολαίων αντιπροσώπευσης από τις εταιρείες του εξωτερικού με τις οποίες συνεργάζονται.
Ακούγεται ότι εδώ και καιρό οι διοικήσεις των θυγατρικών πολυεθνικών που διαχειρίζονται καινοτόμα σκευάσματα έχουν σημάνει τις καμπάνες στο υπουργείο Υγείας, ότι δηλαδή αν δεν αλλάξει η φαρμακευτική πολιτική ως προς την καινοτομία που τα τελευταία χρόνια στραγγαλίζεται από τις επιστροφές και την υποχρηματοδότηση, τότε με μαθηματική ακρίβεια θα έρθουν και τα χειρότερα και δυστυχώς το μεγάλο θύμα θα είναι ο Ελληνας ασθενής ο οποίος δεν θα έχει καμία πρόσβαση στις νέες εξελιγμένες θεραπείες.
'Αλλωστε, η γραμμή που έχει δοθεί από τις μητρικές πολυεθνικών είναι "ως εδώ, δεν πάει άλλο".
Πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά τα οποία μάλιστα να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού και παράλληλα να εφαρμοστούν - υλοποιηθούν τα μέτρα που λαμβάνονται, καθώς τα περισσότερα εξαντλούνται σε χαρτιά χωρίς να αποτυπώνονται στην αγορά.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αρθροπλαστική γόνατος: Είναι βάσιμοι οι φόβοι των ασθενών;
2026 Medicrime Conference: Η «σεξουαλική επίθεση με τη χρήση ουσιών» ως ζήτημα της πολιτικής για τα ναρκωτικά
Αυτοδιάγνωση: Αυξάνεται η συχνότητα αλλά και οι κίνδυνοι