Όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά, οι περισσότεροι συμβουλευόμαστε το διαδίκτυο για να μάθουμε τι ακριβώς πρέπει να βγάλουμε από τη ζωή μας μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας. Και, όπως κάθε τι που διαβάζουμε στο διαδίκτυο, κάποια πράγματα αποτελούν μύθους χωρίς καμία βάση. Ώρα να καταρρίψουμε τους πιο γνωστούς από αυτούς.

Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει

Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει ότι το βραδινό φαγητό θα μας κάνει να πάρουμε παραπανίσια κιλά. Αυτό που όντως συμβαίνει είναι πως οι υπερβολικά πολλές θερμίδες, μας παχαίνουν. Και, δυστυχώς, το νυχτερινό φαγητό σχετίζεται με τις υπερβολικά πολλές θερμίδες, επειδή τείνουμε να μην τρώμε σωστά την υπόλοιπη μέρα και καλύπτουμε την πείνα μας με λιπαρά, παχυντικά τρόφιμα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό να μην προσπερνάμε τα γεύματα της μέρας.

Μύθος: Κάποια είδη ζάχαρης είναι χειρότερα

Η λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη, το μέλι, η φρουκτόζη, όλα αυτά τα γλυκαντικά περιέχουν θερμίδες (μεταξύ 48 και 64 ανά κουταλιά της σούπας) και το σώμα μας τις απορροφά με παρόμοιο τρόπο. Αν πραγματικά θέλουμε να χάσουμε κιλά, πρέπει να περιορίσουμε κάθε είδος ζάχαρης όσο περισσότερο γίνεται.

Μύθος: Ο καφές δεν μας κάνει καλό

Όταν ο καφές καταναλώνεται με μέτρο (2 με 3 κούπες ημερησίως), αποτελεί υγιεινό κομμάτι μιας καλής διατροφής, και μας προσφέρει αρκετά αντιοξειδωτικά. Για την ακρίβεια, πιστεύεται ότι ο καφές μπορεί να μας προστατέψει από τον διαβήτη τύπου 2, από την νόσο Πάρκινσον, ακόμα και από μερικά είδη καρκίνου. Προσέξτε, όμως, τις θερμίδες που προσθέτετε στον καφέ σας – ζάχαρη, κρέμα ή σιρόπια.

Μύθος: Όσο λιγότερα λιπαρά, τόσο καλύτερα

Το σώμα μας απαιτεί τρία συστατικά για να λειτουργεί σωστά: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγουμε τα καλά για τον οργανισμό μας λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στα ψάρια, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς. Αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε είναι τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το βούτυρο, το κόκκινο κρέας και τα περισσότερα επεξεργασμένα φαγητά.

Μύθος: Τα γκουρμέ αλάτια περιέχουν λιγότερο νάτριο

Στην πραγματικότητα, όλα τα αλάτια περιέχουν τις ίδιες ποσότητες νατρίου. Για να προσθέσουμε έξτρα γεύση στο φαγητό μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπέρι και άλλα μπαχαρικά. Πρέπει, επίσης, να προσέχουμε την περιεκτικότητα σε αλάτι από τα συσκευασμένα τρόφιμα που αγοράζουμε.

Μύθος: Περισσότερο νερό, περισσότερο χαμένο βάρος

Το νερό είναι αναγκαίο για το σώμα μας, ναι. Αλλά δεν βοηθά και τόσο στη δίαιτα. Αν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την επιθυμία μας για άλλα ποτά με πολλές θερμίδες με νερό, αυτό είναι καλό. Αλλά το να πίνουμε περισσότερο νερό χωρίς να κάνουμε άλλες ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή μας, δεν πρόκειται να μας βοηθήσει.

Μύθος: Πρέπει να κόψουμε όλα τα επεξεργασμένα δημητριακά

Σίγουρα, τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πολύ υγιεινά, και γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που χρειαζόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει πως τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί, δεν χωρούν στη διατροφή μας. Κάποιες φορές, για παράδειγμα όταν έχουμε περάσει κάποια στομαχική διαταραχή, μπορεί να είναι και αναγκαία.

Μύθος: Η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά

Αν αυτή η δήλωση αποτελεί μύθο, τότε γιατί τα παιδιά τρελλαίνονται όταν βρίσκονται σε ένα πάρτι; Και όμως, οι μελέτες λένε πως δεν ευθύνεται η τούρτα για την περίσσια τους ενέργεια, αλλά… το περιβάλλον. Είναι απλά ενθουσιασμένα. Σίγουρα, πάντως, πρέπει να προσέχουμε το πόση ζάχαρη καταναλώνει το παιδί μας, γιατί ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή.

Μύθος: Οι αθλητές χρειάζονται πολλή πρωτεΐνη

Αν το καλοσκεφτούμε, οι περισσότερες ισορροπημένες διατροφές παρέχουν αρκετή πρωτεΐνη, ακόμα και για τις ανάγκες ενός αθλητή. Αυτό που όντως χρειάζονται οι αθλητές, είναι γενικότερα μια διατροφή με περισσότερες θερμίδες, ανάλογα με το πόσο έντονα ασκούνται.

Μύθος: Η πολλή ζάχαρη προκαλεί διαβήτη

Αν δεν πάσχετε από διαβήτη, το αγαπημένο σας γλυκό δεν πρόκειται να σας καταστρέψει. Αυτό που όντως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας είναι η παχυσαρκία και η αδράνεια. Άρα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας είναι να περιορίσετε τις κενές θερμίδες – αλλά χωρίς να γίνετε μανιακοί – και να ασκείστε τακτικά.

Μύθος: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε αυτό τον μύθο. Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί για το σώμα μας. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά, και αν επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες, η διατροφή μας παραμένει ισορροπημένη.

Τέλος, μερικές μικρές συμβουλές για να ξεχωρίζετε πιο εύκολα αν μια δήλωση είναι μύθος.

  • Αν ακούγεται πολύ καλό (και εύκολο) για να είναι αληθινό, μάλλον δεν ισχύει.
  • Προσέξτε καλύτερα ποιος προσπαθεί να σας πείσει. Μήπως εκπροσωπεί κάποια συγκεκριμένη οργάνωση; Μήπως προσπαθεί να πουλήσει κάποιο προϊόν; Και πόσο ευρείας κλίμακας είναι η μελέτη που στηρίζει τον ισχυρισμό του – αν υπάρχει κάποια μελέτη;
  • Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό κλειδί για την δίαιτα και την συντήρηση ενός υγιούς σώματος. Όλοι ξέρουμε πλέον πως η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι αυτό που χρειαζόμαστε.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο