Ένας τραυματισμός στο σώμα μπορεί να συμβεί από το παραμικρό. Ένα στραβοπάτημα που θα οδηγήσει σε πτώση, μια λάθος κίνηση όσο γυμναζόμαστε... Οι τραυματισμοί είναι κομμάτι της ζωής και δεν μπορούμε πάντα να τους αποφύγουμε. Πώς μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να επανέλθει; Και τι ρόλο παίζει η διατροφή;

Είναι πολύ λογικό να υποθέσουμε ότι μετά από έναν τραυματισμό, καθώς κινούμαστε λιγότερο, πρέπει και να τρώμε λιγότερο. Όμως το σώμα μας χρειάζεται από 15% μέχρι και 50% περισσότερες θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο και την σοβαρότητα του τραυματισμού. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσέχουμε τι φαγητό τρώμε, για να βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τον οργανισμό μας.

Πρωτεΐνη = Η μεγαλύτερη ανάγκη

Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί για την ίαση τραυματισμών, συνεπώς καλό θα ήταν να τρώμε περισσότερη. Χωρίστε την πρωτεΐνη που τρώτε σε ισομερείς ποσότητες μέσα στην ημέρα, ώστε να υπάρχουν πάντα αποθέματα στον οργανισμό. Περίπου 20 γρ. πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, είναι ιδανικά. Ειδικά οι τροφές που περιέχουν λευκίνη - το αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή πρωτεΐνης για τους μυς - όπως τα γαλακτοκομικά, το βοδινό και τα πουλερικά, τα αυγά αλλά και τα φασόλια.

  • Το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό, και το λαμβάνουμε από τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα. Βοηθά στην καλή υγεία των οστών, αλλά και σε επιπλέον διεργασίες του οργανισμού που σχετίζονται με την ίαση.
  • Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό, καθώς ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Συνεπώς, τα φρούτα και λαχανικά είναι αναγκαίο κομμάτι της καθημερινής διατροφής όσο αντιμετωπίζετε έναν τραυματισμό. Προσπαθήστε να τα συμπεριλαμβάνετε σε κάθε γεύμα, αλλά και κάθε σνακ.
  • Τέλος, αποφύγετε το αλκοόλ, καθώς επιβραδύνει την ίαση και επιβαρύνει τον οργανισμό.

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν με τον πόνο;

Ευτυχώς ναι. Ας εξηγήσουμε...

  • Ο χυμός βύσσινο βοηθά, καθώς περιέχει ανθοκυανίνες, που είναι πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές οι οποίες προκαλούν τον πόνο.
  • Τα μούρα περιέχουν πολυφαινόνες, φυτοχημικά συστατικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τους μυϊκούς πόνους, όπως και το παντζάρι, και ο χυμός ρόδι.
  • Tο τζίντζερ, το σαφράν και ο κουρκουμάς είναι υπέροχα μπαχαρικά για το φαγητό μας, και περιέχουν ουσίες οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Το τζίντζερ, επίσης, γίνεται υπέροχο τσάι.
  • Η μείωση της ζάχαρης θα βοηθήσει σημαντικά με τη μείωση των φλεγμονών.
  • Τέλος, τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, περιέχουν λιπαρά οξέα ω-3, που έχουν πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιαότητες. Τα ω-3 τα βρίσκουμε και σε φυτικές τροφές, όπως οι σπόροι τσία, οι σπόροι κάνναβης και ο λιναρόσπορος.
  • Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεστε και επιπλέον θρεπτικά συστατικά για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό και την καλή υγεία του εντέρου. Για το ανοσοποιητικό μας, φροντίζουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, αυτό το ιχνοστοιχείο που δεν συζητάμε συχνά αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Τον βρίσκουμε στα φασόλια, στα ρεβίθια και στο βοδινό κρέας. Το έντερό μας μπορούν να φροντίσουν τα προβιοτικά που βρίσκουμε στο γιαούρτι.

Καλή ανάρρωση!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΑΣΟΚ: Ελλείψεις στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ξεκινάμε δίαιτα
Η πολλαπλή σκλήρυνση θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ειδών καρκίνου [μελέτη]