Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β περιέχει οκτώ βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν τον οργανισμό σε πολλές λειτουργίες, από τη μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια, μέχρι και την προστασία από διάφορες ασθένειες. Ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα για τις βιταμίνες αυτές, όπως και για το τι συμβαίνει όταν δεν λαμβάνουμε αρκετές…

  • Η βιταμίνη Β12 προστατεύει τον οργανισμό μας από την αναιμία, τη δυσκοιλιότητα, την κατάθλιψη, ακόμα και την ψύχωση. Τα σημάδια ότι δεν λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη Β12 είναι η υπερβολική κούραση ή η έλλειψη όρεξης. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα για τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή, καθώς η Β12 δεν βρίσκεται σε φυτικά προϊόντα. Επιπλέον, η απορρόφησή της γίνεται δυσκολότερη όσο μεγαλώνουμε. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι ο τόνος, το μοσχάρι, το συκώτι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
  • Η βιταμίνη Β6 είναι αναγκαία για τον μεταβολισμό της ενέργειας, τη ρύθμιση των ορμονών του οργανισμού, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την υγεία του νευρικού συστήματος. Η έλλειψή της προκαλεί αναιμία, εξανθήματα, σκασμένα χείλη και πρησμένη γλώσσα. Καλές πηγές Β6 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα πουλερικά, τα ψάρια, το γάλα, τα ρεβίθια και τα φρέσκα φρούτα—αλλά όχι τα εσπεριδοειδή.
  • Η βιταμίνη Β1, που ονομάζεται και θειαμίνη, βρίσκεται στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δεν αποθηκεύεται σωστά στον οργανισμό, συνεπώς χρειαζόμαστε να τη λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Επιπλέον, το αλκοόλ περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να την απορροφήσει.
  • Η βιταμίνη Β2, που ονομάζεται και ριβοφλαβίνη, είναι αναγκαία για τη σωστή παραγωγή και ανάπλαση κυττάρων, όπως και για την καλή υγεία της επιδερμίδας και των ματιών μας. Είναι δύσκολο να πάσχουμε από έλλειψη αυτής της βιταμίνης, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό, και οι καλύτερες πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια, όπως και τα αυγά και το τυρί.
  • Η νιασίνη, ή αλλιώς βιταμίνη Β3, είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό. Βοηθάει τον οργανισμό μας να επεξεργαστεί τα λιπαρά και την πρωτεΐνη σωστά, όπως και να κυλάει ομαλά η διαδικασία της πέψης. Είναι σχετικά σπάνιο να παρατηρήσουμε έλλειψη σε αυτή τη βιταμίνη, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα είναι δερματικά προβλήματα, διάρροια και κόπωση. Την βρίσκουμε στα αυγά, το γάλα, στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως και στα ψάρια.
  • Η βιταμίνη Β7, η βιοτίνη, πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην υγεία των μαλλιών μας, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί με σιγουριά. Η ανάγκη του οργανισμού μας δεν είναι πολύ μεγάλη, και δύσκολα θα εμφανίσουμε έλλειψη, καθώς βρίσκεται στα αυγά, στις ντομάτες, στη γλυκοπατάτα, στους ξηρούς καρπούς και στο κρέας.
  • Το φολικό οξύ, δηλαδή η βιταμίνη Β9, είναι ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς τη βρίσκουμε σε πολλές διαφορετικές μορφές. Όλες οι μορφές της, πάντας, παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Κάποιες γυναίκες δεν μπορούν να την επεξεργαστούν καλά, και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προτείνεται σε όλες τις εγκύους (αλλά και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι) να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου