Η πτωτική πορεία του κύματος της πανδημίας γρίπης διεθνώς είναι πιθανόν να ακολουθηθεί από νέα άγνωστα στελέχη εποχικής γρίπης, τα οποία οι αρχές υγείας θα πρέπει να παρακολουθούν στενά για να λάβουν μέτρα προστασίας, δήλωσαν Ευρωπαίοι ειδικοί στη γρίπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον ‘Ελεγχο των νόσων (ECDC) προειδοποιεί ότι οι ιοί της γρίπης ποτέ δεν αδρανούν και δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να χαλαρώνουν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του ιού H1N1 αλλά να παραμείνουν σε επιφυλακή για πιθανή μετάλλαξη του ιού και για εμφάνιση νέων στελεχών.

Ο ειδικός στη γρίπη, Angus Nicoll, του ECDC, σημειώνει στο περιοδικό ‘Eurosurveillance’ ότι ιστορικά η πορεία της γρίπης στον άνθρωπο είναι πως μετά την πανδημία ο πλανήτης αντιμετωπίζει νέο μείγμα ιών.
Ο Nicoll δήλωσε ότι αν και σημάδια από πολλές περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ υποδεικνύουν ότι η κυκλοφορία του ιού ακολουθεί πτωτική πορεία είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί η λήξη της πανδημίας.

Σημείωσε ότι ο υπεύθυνος ιός για την τελευταία πανδημία του 1968-70 έγινε περισσότερο εύκολα μεταδόσιμος μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου χειμώνα και υπήρξαν περισσότερα περιστατικά και θάνατοι τον δεύτερο χειμώνα (1969-70) σε τουλάχιστον δυο ευρωπαϊκές χώρες.

Παλιότερη πανδημία, το 1957-58, περιορίστηκε πριν τα Χριστούγεννα του 1957 αλλά στη συνέχεια επανήλθε και προκάλεσε αύξηση στους θανάτους, το νέο έτος του 1958.

Στην τρέχουσα πανδημία, νέα περιστατικά νόσησης από τον ιό H1N1 παρουσίασαν σημαντική πτώση τις τελευταίες εβδομάδες διεθνώς και ορισμένες κυβερνήσεις έμειναν με μεγάλα αποθέματα εμβολίων.

Τελευταία στοιχεία από το ECDC, που παρακολουθεί τη νόσο στην Ε.Ε, δείχνουν ότι ο ιός της νέας γρίπης έχει οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 11.600 ανθρώπους παγκοσμίως. Περισσότεροι από 2.000 θάνατοι έχουν σημειωθείς την Ευρώπη.



Ο Nicoll δήλωσε ότι η νέα γρίπη δεν έχει αποτρέψει εντελώς την εμφάνιση άλλων ιών γρίπης τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι το κυρίαρχο στέλεχος. Η πτωτική του πορεία μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε νέο μείγμα ιών εποχικής γρίπης.

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι του ιού H1N1, καθώς το εμβόλιο είναι το πιο ισχυρό μέτρο έναντι της γρίπης. Ο κανόνας όσον αφορά τη γρίπη, είναι να παραμένει η επιφυλακή και να περιμένει κανείς το απρόσμενο.

Ο Nicoll πρόσθεσε ότι ορισμένα εμβόλια κατά του H1N1, μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμα στο να απομακρύνουν νέα στελέχη εποχικής γρίπης που αναδύονται μετά την πανδημία.

Πηγές:
‘Eurosurveillance’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα