Τεράστιες ποσότητες εμβολίων κατά της νέας γρίπης περισσεύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), έως τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν διατεθεί 95,7 εκατομμύρια δόσεις πανδημικού εμβολίου, ενώ είχαν εμβολιαστεί 29,3 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων 218.000 έγκυες.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα εμβολιασμού, οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται να διαθέτουν ένα τεράστιο απόθεμα 66,3 εκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες είναι άγνωστο πού και πώς θα διατεθούν.

Τεράστιο είναι το απόθεμα και στην Ελλάδα, η οποία διαθέτει ήδη περίπου τέσσερα εκατομμύρια δόσεις και έχει παραγγείλει άλλα 14 εκατομμύρια! Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται σίγουρη ότι θα ακυρώσει τη δεύτερη παραγγελία των οκτώ εκατομμυρίων, αλλά – σε κάθε περίπτωση – θα περισσέψουν τουλάχιστον 7,5 εκατομμύρια δόσεις.

Τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), δείχνουν ότι – μέχρι την περασμένη Παρασκευή – είχαν εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης στη χώρα μας μόλις 360.149 άτομα.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού εμφανίζει μία σχετική αύξηση, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 1.000 άτομα.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ