Έχουν ξεπεράσει τις 1.000 οι ανεπιθύμητες αναφορές από το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης στην Ελλάδα, ενώ διερευνώνται δύο ενδομήτριοι θάνατοι εμβρύων μετά τον εμβολιασμό των εγκύων.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), από την έναρξη των εμβολιασμών, μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου έχουν χορηγηθεί συνολικά 356.436 δόσεις εμβολίων.

Στο διάστημα αυτό, οι αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών που έλαβε ο ΕΟΦ ανέρχονται συνολικά σε 1.024, εκ των οποίων 223 προέρχονται από επαγγελματίες υγείας και 801 από τους ίδιους τους εμβολιασθέντες ή συγγενείς τους.

Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν σε αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιέχονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών των δύο εμβολίων.

Στο σύνολο των αναφορών που έχει λάβει ο ΕΟΦ από την έναρξη των εμβολιασμών έως σήμερα οι 41 αφορούν σε ιατρικά επιβεβαιωμένες και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Από την προηγούμενη ανακοίνωση, κοινοποιήθηκαν στον ΕΟΦ 243 αναφορές περιστατικών από τις οποίες 81 προέρχονταν από επαγγελματίες υγείας. Από αυτές, οι 17 αναφορές κρίθηκαν ως σοβαρές.
Οι 15 είναι ιατρικώς τεκμηριωμένες αναφορές και αφορούν σε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες ταξινομούνται ως εξής:

  • 3 περιστατικά με καρδιαγγειακές διαταραχές (στηθάγχη, έκτοπες συστολές, αύξηση αρτηριακής πίεσης)
  • 1 περιστατικό με διαταραχή του γαστρεντερικού (έμμετος)
  • 5 περιστατικά με γενικές διαταραχές και διαταραχές στο σημείο της ένεσης (πυρετός, αστάθεια στη βάδιση, ερεθισμός στο σημείο ένεσης)
  • 2 περιστατικά με διαταραχές του ανοσοποιητικού (αλλεργική αντίδραση, ερεθισμός γλώσσας, οίδημα στα χείλη, κνησμός παλαμών, εξάνθημα ποδιών, πομφός)
  • 2 περιστατικά με λοιμώξεις (συμπτώματα γρίπης, έρπης ζωστήρας)
  • 1 περιστατικό με μεταβολική διαταραχή (επιδείνωση διαβήτη)
  • 6 περιστατικά με διαταραχές από το νευρικό σύστημα (λιποθυμία, αιμωδίες άκρων, ζάλη, τάση για λιποθυμία, νευρίτιδα, έκπτωση εν τω βάθει αισθητικότητας, μείωση τενόντων αντανακλαστικών, αδυναμία κάτω άκρων, θάμβος όρασης, κεφαλαλγία ημικρανικού τύπου, καυσαλγία, εγκεφαλίτιδα)
  • 4 περιστατικά με διαταραχές του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού, παραγωγικός βήχας, επιδείνωση καμπύλης ροής-όγκου)

Έγκυες

Οι άλλες δύο είναι ιατρικώς τεκμηριωμένες και αφορούν σε σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα σε εγκύους. Το ένα εκ των δύο περιστατικών αφορά ενδομήτριο θάνατο εμβρύου 34 εβδομάδων και διαπιστώθηκε 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά ενδομήτριο θάνατο εμβρύου 22 εβδομάδων και διαπιστώθηκε 16 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν είναι επαρκή για την εξαγωγή κάποιου συμπεράσματος και βρίσκεται σε εξέλιξη η περαιτέρω διερεύνησή τους.

Από την έναρξη των εμβολιασμών, έως 03-01-2010 έχουν χορηγηθεί 2.122 δόσεις εμβολίων σε εγκύους (στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ) και έχουν κοινοποιηθεί στον ΕΟΦ επτά αναφορές πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών σε εγκύους. Εξ αυτών οι πέντε αναφορές αφορούν στη μητέρα, ενώ οι δύο αφορούν στα ως άνω δύο συμβάντα.

Δ.Κ