Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να εξετάσει το χειρισμό της πανδημίας της νέας γρίπης, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, μετά τις κατηγορίες ορισμένων πολιτικών ότι υπερέβαλε τους κινδύνους από τον ιό υπό την πίεση φαρμακοβιομηχανιών.

Ο Π.Ο.Υ θα επαναξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την εξάπλωση του ιού H1N1 όταν υποχωρήσει η πανδημία, δήλωσε η εκπρόσωπός του Fadela Chaib.

Η Chaib δήλωσε ότι η κριτική είναι καλοδεχούμενη όπως και η ευκαιρία συζήτησής της και πρόσθεσε οτι η αξιολόγηση του Π.Ο.Υ θα αφορά ανεξάρτητους εξωτερικούς ειδικούς και τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά δημοσίως.

Δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να δηλώσουν πότε θα λάβει χώρα η αξιολόγηση ή ποιοι ειδικοί θα συμμετάσχουν.

Μετά την πρόσφατη δυσαρέσκεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αρχές αντιμετώπισαν την πανδημία, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα αποφανθεί αν οι φαρμακοβιομηχανίες επηρέασαν αξιωματούχους Υγείας να ξοδέψουν άσκοπα χρήματα σε αποθέματα εμβολίων.

Η Chaib δήλωσε ότι ο Π.Ο.Υ έλαβε σοβαρά υπόψη την εργασία παροχής ανεξάρτητων συμβουλών στα 193 κράτη μέλη του.

Αρκετές χώρες ακυρώνουν παραγγελίες για εμβόλια καθώς γίνεται σαφές ότι η πανδημία δεν είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά φαινόταν.

Κυβερνήσεις θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στον Π.Ο.Υ την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τον ιό H1N1 σε συνάντηση των 34 μελών του συμβουλίου του.

Ο ειδικός στη γρίπη Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, θα ενημερώσει το συμβούλιο στις 18 Ιανουαρίου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πρώτη πανδημία γρίπης εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια.

Σύμφωνα με τα επιβεβαιωμένα περιστατικά η νέα γρίπη ευθύνεται για τον θάνατο τουλάχιστον 12.799 ανθρώπων αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να υπολογιστεί, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Πηγές:
Π.Ο.Υ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα