Του Δημήτρη Καραγιώργου

Με καταιγιστικό ρυθμό αυξάνονται οι θάνατοι από τη νέα γρίπη στην Ελλάδα. Τις πρώτες δύο εβδομάδες του νέου χρόνου, έχουν καταγραφεί 20 θύματα.

Η χώρα μας βρίσκεται στην έβδομη θέση, μεταξύ 30 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απόλυτο αριθμό νεκρών από τη γρίπη. Ξεπερνά, δε, χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία, οι οποίες δοκιμάζονται από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για την εξέλιξη του πανδημικού κύματος, το οποίο εμφανίζει νέα έξαρση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92, με τα δύο νέα θύματα να είναι ένας 61χρονος με χρόνιο καρδιαγγειακό νόσημα και ανοσοκαταστολή και μία 45χρονη με ανοσοκαταστολή και παχυσαρκία.

Από την αρχή του χρόνου, περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχουν εισαχθεί και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εξαιτίας επιπλοκών από τη νέα γρίπη. Οι επτά από αυτούς, δεν έχουν υποκείμενο νόσημα και είναι άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα