Η πανδημία της νέας γρίπης αύξησε το ποσοστό θανάτων στα παιδιά σε ευρωπαϊκές χώρες πέρσι αλλά όχι στους ενήλικες, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι αρχικές εκθέσεις έδειξαν περίπου 28% αύξηση των θανάτων στα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών σε 8 χώρες, ανακάλυψε η Anne Mazick από το Ινστιτούτο Statens Serum στην Κοπεγχάγη.

Όπως αναφέρει στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Eurosurveillance αυτό μεταφράζεται σε 77 επιπλέον θανάτους από τον αριθμό που φυσιολογικά εμφανιζόταν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα κατά τους μήνες αυτούς.

Ο υπολογισμός των θανάτων από γρίπη είναι δύσκολος, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εξετάστηκαν ποτέ, οι θάνατοι δεν μπορεί πάντα να συνδέονται με τη γρίπη και περιστατικά θανάτου δεν αναφέρονται πάντα με σαφήνεια. Οι ευρωπαίοι ερευνητές ανέφεραν ότι ο υπολογισμός είναι πιθανόν συντηρητικός λόγω της καθυστέρησης στην αναφορά.

Η Mazick και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία από το Βέλγιο, τη Δανία την Ελλάδα, την Εσση της Γερμανίας, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ελβετία-πλυθυσμό 66,8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα προκαταρτικά στοιχεία δείχνουν ότι η θνησιμότητα που αναφέρθηκε κατά την πανδημία γρίπης το 2009 δεν έφτασε στα επίπεδα που βλέπουμε φυσιολογικά κατά τη διάρκεια επιδημιών εποχικής γρίπης.

Ωστόσο παρατήρησαν 77 επιπλέον θανάτους στα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών σε σύγκριση με τα φυσιολογικά πλαίσια της περιόδου.

Η απότομη αύξηση των θανάτων μετά την εβδομάδα 41 συνέπεσε με την ευρεία δραστηριότητα της πανδημίας στις χώρες που συμπεριλήφθησαν στην έρευνα. Ο επιπλέον αριθμός των 77 θανάτων αντανακλά περίπου αύξηση 28% της θνησιμότητας στα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών που συνέπεσε με την πανδημία.

Συγκριτικά, στις ΗΠΑ, με 300 εκατ. ανθρώπους, επιβεβαιώθηκαν περισσότεροι από 300 θάνατοι παιδιών από τον ιό Η1Ν1 και εκτιμάται ότι πιθανόν είναι περισσότεροι. Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφονται στην ετήσια εποχική επιδημία γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση