Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να προστεθεί την επόμενη σεζόν ο ιός της νέας γρίπης στο εμβόλιο της εποχικής.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την τρέχουσα εβδομάδα, ο Π.Ο.Υ αποφάσισε τα στελέχη που θα πρέπει να προταθούν στις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο, που αρχίζει το φθινόπωρο.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν για τον εποχικό εμβολιασμό και πανδημικά εμβόλια που δεν έχουν διατεθεί.

Τα εμβόλια της γρίπης έχουν τρία στελέχη-τα οποία αποφασίζουν οι ειδικοί μετά τον υπολογισμό των στελεχών που έκαναν να νοσήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι την περασμένη περίοδο γρίπης. Τα άλλα στελέχη είναι ο H3N2-που σαν τον H1N1 είναι τύπος γρίπης Α-και η γρίπη Β.

Πέρσι ο ιός της νέας γρίπης H1N1, προέκυψε αργά για να προστεθεί στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης και χρειάστηκε νέο εμβόλιο.

Ο Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, δήλωσε ότι οι εθνικές αρχές στον τομέα της υγείας θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνδυάσουν τα τρία στελέχη σε ένα τριπλό εμβόλιο, αν θα χορηγήσουν τρία ξεχωριστά εμβόλια ή αν θα χρησιμοποιήσουν ένα ξεχωριστό εμβόλιο Η1Ν1 και θα συνδυάσουν τα άλλα δύο σε ένα.

Εποχικοί ιοί H1N1 δεν θεωρείται πιθανό να κυκλοφορούν σε σημαντικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2011 στο βόρειο ημισφαίριο και δεν έχουν προταθεί να συμπεριληφθούν.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα