Λήγουν έως το καλοκαίρι μεγάλες παρτίδες του πανδημικού εμβολίου, τις οποίες προμηθεύτηκε η Ελλάδα. Η χώρα μας έχει προμηθευτεί 3,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά το ιού Α (Η1Ν1)ν και έχουν εμβολιαστεί μόλις 365.000 άτομα.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας, οι υπεύθυνοι του Κεντρικού Εργαστηρίου Υγείας (ΚΕΔΥ) ανέφεραν ότι - στην παρούσα φάση - η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι μηδενική και έθεσαν ορισμένα βασικά ερωτήματα όπως:

Οι επικεφαλής των εμβολιαστικών κέντρων ζητούν να επιστρέψουν τα εμβόλια και το υλικό που τους έχουν δοθεί. Ρωτούν, επίσης, μέχρι πότε θα λειτουργούν τα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς τα νοσοκομεία χρειάζονται το χώρο και το προσωπικό.

Υπάρχουν παρτίδες εμβολίων με ημερομηνία λήξης τον Μάιο του 2010, καθώς και τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2010. Ρωτούν τι θα γίνουν οι εν λόγω παρτίδες, με δεδομένο ότι ισχύει η απόσυρση τους έξι μήνες πριν, άσχετα με την δυνατότητα χρήσης τους σύμφωνα με την ημερομηνία λήξης.

Το υπουργείο

Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας έγινε γνωστό ότι τα εμβολιαστικά κέντρα συνεχίζουν επίσημα τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του ωραρίου τους, χωρίς να γίνονται υπερωρίες.

Το ΚΕΔΥ - σημείωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου - θα υπενθυμίσει στα εμβολιαστικά κέντρα για τη λήξη των εμβολίων και θα ενημερώσει για τη διαδικασία απόσυρσης των ληγμένων εμβολίων.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου ανέφερε ότι το κύμα της γρίπης του φθινοπώρου στην Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

Επικαλούμενη εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είπε ότι πρέπει να αναμένει κανείς σοβαρότερο κύμα το επόμενο φθινόπωρο ώστε η εμβολιαστική κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου να θεωρείται απαραίτητο να συνεχιστεί, δεδομένου ότι το 90% της ομάδος αυτής δεν έχει εμβολιαστεί.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες