Διαφορετικές εκτιμήσεις εκφράζονται στο Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας, για το αν η χώρα μας πρέπει να βάλει τέλος στο συναγερμό για τη νέα γρίπη.

Με πρόσφατο έγγραφό του, ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) αναφέρει ότι ‘…το ΕΚΕΠΥ ολοκλήρωσε την επιχειρησιακή παρακολούθηση – καταγραφή περιστατικών της νέας γρίπης…’.

Η διοίκηση του ΕΚΕΠΥ καλεί τους υπεύθυνους των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας να σταματήσουν – από τις 8 Μαρτίου – την αποστολή δελτίων ημερήσιας ενημέρωσης για τις εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή εκφράζει το μέλος του Συμβουλίου και επιστημονικά υπεύθυνος του τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγητής κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Με έγγραφο που έστειλε στις 11 Μαρτίου στην πρόεδρο του Συμβουλίου, καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτηρίζει ‘μεγάλη απερισκεψία’ τη λύση εγρήγορσης των νοσοκομείων και τη διακοπή καταγραφής δεδομένων.

Παραμένει

Αιτιολογώντας την άποψή του αυτή, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι το κύμα γρίπης βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση, αλλά όχι ακόμη σε επίπεδα ‘εκτός εποχής γρίπης’.

Επιπλέον, το κύμα της πανδημικής γρίπης έχει ορισμένες ιδιομορφίες στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Καθυστέρηση κορύφωσης, παράταση επιδημικού κύματος σε μέτρια επίπεδα για αρκετές εβδομάδες και τελείως διαφορετικό πλαίσιο καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, μέχρι σήμερα δεν έχει μηδενιστεί ο εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων από τη νέα γρίπη και υπάρχει μία συνεχιζόμενη εναλλαγή των καιρικών συνθηκών.

‘…Το πιθανότερο είναι ότι βαίνουμε προς τη λήξη του επιδημικού κύματος, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί…’, καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Έγκαιρος εντοπισμός καρκίνου στο στομάχι με απλή στοματική έκπλυση [μελέτη]
Πιθανή σχέση μεταξύ διαταραχής μετατραυματικού στρες και αυτισμού [μελέτη]
Σταφιδόνερο: Έχει πράγματι οφέλη;