Εστίες γρίπης των πτηνών που προκάλεσαν το θάνατο 7 ανθρώπων μέχρι σήμερα, φέτος, σε αρκετές χώρες, δείχνουν ότι ο ιός παραμένει απειλή για τους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, τα νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους και ζώα μας θυμίζουν ότι ο ιός αποτελεί πραγματική και συνεχιζόμενη απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Ένας κίνδυνος είναι ότι η γρίπη των πτηνών, ο ιός H5N1, μπορεί ενδεχομένως να μεταλλαχτεί, προειδοποίησε ο Takeshia Sakai, του Π.Ο.Υ.

Ο Sakai δήλωσε ότι ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος και πως υπάρχει διαρκής κίνδυνος πως ο H5N1 θα συνδυαστεί με άλλο στέλεχος γρίπης. Μέχρι σήμερα φέτος, οι αρχές παρακολούθησαν 21 περιστατικά γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, στην Αίγυπτο, το Βιετνάμ και την Ινδονησία, στα οποία περιλαμβάνονταν 7 θάνατοι, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για εστίες του ιού στα πουλερικά και σε κοπάδια άγριων ζώων σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και στο Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, την Ινδία, το Ισραήλ και το Νεπάλ.

Την περασμένη εβδομάδα ένα τρίχρονο κορίτσι από το Βιετνάμ που μολύνθηκε από τον ιό πέθανε από πνευμονική λοίμωξη.

Τα ανθρώπινα περιστατικά της γρίπης των πτηνών κορυφώθηκαν το 2006, φθάνοντας στα 115, με 79 θανάτους. Ο αριθμός έχει μειωθεί από τότε, με 73 ανθρώπινα περιστατικά και 32 θανάτους το 2009, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό της γρίπης των πτηνών παραμένει υψηλός, στο 59%.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία