Το σοκολατένιο πασχαλινό λαγουδάκι μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιαγγειακό πρόβλημα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μικρές δόσεις σοκολάτας καθημερινά μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά σχεδόν 40%.

Γερμανοί ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 20.000 ανθρώπους σε διάστημα άνω των 8 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές τους συνήθειες και την άσκηση. Ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 6 γραμμάρια σοκολάτας ημερησίως είχαν 39% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η μαύρη σοκολάτα σε μικρές ποσότητες ενδεχομένως είναι ωφέλιμη αλλά αυτή είναι η πρώτη έρευνα που παρακολουθεί την επίδρασή της σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπεύθυνα είναι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα, όπως και στα λαχανικά και το κόκκινο κρασί και βοηθούν τους μυς στα αγγεία να διευρύνονται και να μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Ο Brian Buijsse, του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής του Nuthetal, στη Γερμανία, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε ότι είναι ακόμα νωρίς να γίνουν συστάσεις στους ανθρώπους για κατανάλωση περισσότερης σοκολάτας, αλλά αν αντικατασταθεί η ζάχαρη ή τα σνακ που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών με ένα μικρό κομματάκι σοκολάτας, αυτό ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει.

Οι συμμετέχοντες δεν εμφάνιζαν ιστορικό καρδιοπάθειας, είχαν παρόμοιες συνήθειες όσον αφορά τους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η άσκηση και δεν είχαν σημαντικές διαφορές στον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Καθώς η έρευνα παρατήρησε μόνο τους συμμετέχοντες και δεν τους έδωσε κατευθείαν σοκολάτα για να εξετάσει την επίδρασή της οι ειδικοί θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί η ακριβής επίδραση της σοκολάτας στον οργανισμό.

Οι γιατροί επίσης προειδοποιούν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σοκολάτας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Dr. Robert Eckel, του πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε ότι αυτό δεν αποτελεί συνταγή για να καταναλώνει κάποιος περισσότερη σοκολάτα και πως αν καταναλώναμε κάθε μέρα μικρή ποσότητα σοκολάτας για την υπόλοιπη ζωή μας θα αυξάναμε το βάρος μας.

Πρόσθεσε ότι ήταν αξιοθαύμαστη η ανακάλυψη ότι μια τόσο μικρή ποσότητα σοκολάτας μπορεί ενδεχομένως να έχει τέτοιο προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα.

Η διατροφολόγος Alice Lichtenstein, του Πανεπιστημίου Tufts, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να συσχετίσει κάποιος τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου με τη σοκολάτα μόνο, καθώς ενδεχομένως μπορεί να υπήρχαν άλλες διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Δήλωσε ότι η σχέση σοκολάτας και καλής υγείας παραμένει αβέβαιη ακόμα. Αν κάποιος λατρεύει τη σοκολάτα θα πρέπει να καταναλώνει μικρή ποσότητα, θεωρεί η Lichtenstein.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘European Heart Journal.’

Πηγές:
‘European Heart Journal.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή στις γιορτές: Γιατί είναι τόσο συχνή;
Συμβουλές για γιορτές με υγεία
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων