Άνθρωποι που εμβολιάστηκαν κατά της εποχικής γρίπης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον ιό της γρίπης H1N1, που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως το 2009, σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν στα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PLoS Medicine’ ότι η σχέση μεταξύ του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης και της επακόλουθης νόσησης από την πανδημική γρίπη είναι ισχνή.

Τέσσερις έρευνες με επικεφαλής τον Danuta Skowronski, του British Columbia Centre for Disease Control, στο Βανκούβερ, συνέκριναν τη συχνότητα προηγούμενου εμβολιασμού σε ανθρώπους με γρίπη Η1Ν1 με ανθρώπους που δεν εμφάνιζαν ένδειξη λοίμωξης.

Οι έρευνες περιελάμβαναν περίπου 2.700 ανθρώπους που είχαν ή όχι προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.

Η πρώτη έρευνα ‘επιβεβαίωσε ότι το εποχικό εμβόλιο παρείχε προστασία έναντι της εποχικής γρίπης αλλά φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σχεδόν κατά 68% για νόσο από τον ιό H1N1.’

Ακόμα 3 έρευνες επίσης ανακάλυψαν αυξημένη πιθανότητα νόσου H1N1 σε ανθρώπους που έλαβαν το εποχικό εμβόλιο σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν με αυτό. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι αυτό δεν αποκαλύπτει αιτιατή σχέση μεταξύ του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη και της λοίμωξης από τον ιό H1N1 στη συνέχεια.

Η σχέση που παρατηρήθηκε μπορεί ενδεχομένως να οφείλεται σε διαφορές όσον αφορά άγνωστους παράγοντες στις ομάδες που εξετάστηκαν.

Έξι άλλες έρευνες οδήγησαν σε πολύ συγκεχυμένα αποτελέσματα, σημειώνουν οι Lone Simonsen και Cecile Viboud. Επομένως, θα ήταν πρόωρο να καταλήξουμε ότι οι εμβολιασμοί με το εποχικό εμβόλιο αύξησαν τον κίνδυνο νόσησης με τον πανδημικό ιό το 2009, δήλωσαν.

Οι Καναδοί ερευνητές, επίσης σημειώνουν ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει ο H1N1 να περιληφθεί στις φόρμουλες των επόμενων εποχικών εμβολίων.

Αυτό ενδεχομένως θα παρείχε προστασία έναντι του H1N1 και επομένως θα απέτρεπε οποιοδήποτε κίνδυνο που θα μπορούσε να οφείλεται στο εποχικό εμβόλιο που δεν περιείχε τον H1N1 το 2009, δήλωσαν.

Πηγές:
‘PLoS Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο