Επιστήμονες εντόπισαν χημική ουσία που μπορεί να αναχαιτίσει τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης των πτηνών και τους εποχικούς ιούς γρίπης του ανθρώπου.

Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για τη γρίπη είναι αναγκαία, καθώς οι ιοί μεταλλάσσονται και είναι ικανοί να διαφεύγουν από την περιορισμένη ακτίνα των αντιικών φαρμάκων.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘Nature Biotechnology’, επιστήμονες από το Χόνγκ Κόνγκ και τον Καναδά δήλωσαν ότι ανακάλυψαν τη χημική ουσία νουκλεοζίνη, που καταπολεμά εποχικούς ιούς γρίπης και τον ιό H5N1 σε ποντίκια, καθώς και καλλιέργειες κυττάρων.

Ο επικεφαλής της έρευνας, μικροβιολόγος Richard Yao, του Πανεπιστημίου του Χόνγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η νουκλεοζίνη στόχευε μια πρωτεΐνη στους ιούς γρίπης, την νουκλεοπρωτείνη, που είναι υπεύθυνη για την αναπαραγωγή του ιού.

Η νουκλοεοζίνη φάνηκε πολύ ισχυρή στην καλλιέργεια κυττάρων και σε ποντίκια που νόσησαν από τον ιό H5N1.

Η ουσία ήταν αποτελεσματική έναντι των ιών H1N1, H3N2,και H5N1 και οι ερευνητές στοχεύουν τώρα τη νουκλεοπρωτείνη για να πολεμήσουν τη γρίπη. Όπως δήλωσαν ερευνητές, ενδεχομένως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νουκλεοπρωτείνη ως στόχος για την ανάπτυξη αντιικών σκευασμάτων, για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης.

Πηγές:
‘Nature Biotechnology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες