Οι αρχαίες κινέζικες πρακτικές, γνωστές ως ται-τσι και τσι κονγκ προσφέρουν πολλά σωματικά και ψυχικά πλεονεκτήματα, όπως βοήθεια στην καρδιά, το ανοσοποιητικό και την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με επικόπηση ερευνών.

Η Linda Larkey, από το Πανεπιστήμιο Arizona State, επισκόπησε 77 έρευνες που εστίασαν στις δυο πρακτικές ευεξίας και τις συνέκρινε με άλλες ασκήσεις ή με τον καθιστικό τρόπο ζωής. Οι έρευνες, που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1993 και του 2007, εξέτασαν τις δυο κινέζικες πρακτικές και το αποτέλεσμά τους στην υγεία, τη σωματική λειτουργία, τις πτώσεις, την ποιότητα ζωής, τα αισθήματα επάρκειας, λειτουργίας του ανοσοποιητικού και ψυχολογικών συμπτωμάτων.

Οι 77 έρευνες περιέλαβαν 6.410 συμμετέχοντες.

Και τα δυο είδη δραστηριότητας ενσωματώνουν μεγάλη ακτίνα σωματικών κινήσεων και αργών κινήσεων που μοιάζουν με χορό ή με διαλογισμό. Και τα δυο περιλαμβάνουν στάσεις διαλογισμού και απαλή ή έντονη κίνηση του σώματος. Εστιάζουν στον έλεγχο της αναπνοής και του μυαλού σε συνάρτηση με τον έλεγχο του σώματος.

Η νέα επισκόπηση, σύμφωνα με την Larkey, παρέχει ισχυρότερες ενδείξεις για τα πλεονεκτήματα των δραστηριοτήτων και στην υγεία των οστών, στο καρδιαναπνευστικό, τη σωματική λειτουργία, την ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την πρόληψη των πτώσεων και την ψυχολογική υγεία.

Αν και δεν ήταν δυνατό να συνδυαστούν στατιστικά όλα τα αποτελέσματα της έρευνας και να καταλήξουν οι ερευνητές σε ένα νούμερο που θα περιγράφει το αποτέλεσμα, οι ενδείξεις του οφέλους είναι σταθερές.

Η Larkey σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες τεχνικές βοηθούν στην έκλυση ωφέλιμων ορμονών του εγκεφάλου και σε ευρεία ακτίνα μηχανισμών ανάκαμψης της υγείας με φυσικό τρόπο.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Health Promotion’.

Πηγές:
‘American Journal of Health Promotion’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο