Μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες που λαμβάνει λιπαρά και πρωτεΐνες από φυτικές πηγές παρά από κρέας είναι πιθανόν πιο υγιεινή, ανακάλυψε νέα έρευνα. Συγκρίνοντας τα δυο είδη διατροφής για 20 χρόνια, ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή που περιλαμβάνει χαμηλούς υδατάνθρακες, βασισμένη σε λαχανικά, οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο και χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από οποιοδήποτε αίτιο.

Ο Dr. Frank B. Hu, επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει στο περιοδικό ‘Annals of Internal Medicine’ ότι υπάρχει η διατροφή τύπου ‘Ατκινς, χαμηλή σε υδατάνθρακες, που περιλαμβάνει λουκάνικα, μπέικον, μπριζόλες και υγιεινές εκδοχές δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων με πρωτεΐνες και λιπαρά που βασίζονται περισσότερο σε λαχανικά ή φυτικές πηγές.

Ο Hu δήλωσε ότι εξέτασε τις 2 εκδοχές διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες και ανακάλυψε ότι η επίδρασή τους ήταν σημαντικά διαφορετική. Όσοι ακολούθησαν τη ζωική διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας και θνησιμότητας από καρκίνο συγκεκριμένα, δήλωσε ο Hu, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη.

Η Karen Congro, του Brooklyn Hospital Center στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι σημαντική είναι η αναλογία. Το θέμα είναι το κρέας. Το κόκκινο κρέας είναι εκτός.

Αν και αρκετές μικρότερες βραχυπρόθεσμες έρευνες έδειξαν ότι οι δίαιτες τύπου Atkins-που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες- οδηγούν σε απώλεια βάρους υπάρχουν ανησυχίες ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, που συνήθως περιλαμβάνει ζωικά λιπαρά και ζωικές πρωτεΐνες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων νόσων, δήλωσε ο Hu.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο διαβήτης 2 και η στεφανιαία νόσος.

Ανακοινώθηκαν δυο έρευνες, μια που πραγματοποιήθηκε σε 85.168 γυναίκες, από το 1980 έως το 2006 και μια που πραγματοποιήθηκε σε 44.548 άντρες, από το 1986 έως το 2006.

Άντρες και γυναίκες που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων βασισμένη σε ζωικές πηγές είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, 14% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και 28% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Όσοι ακολούθησαν μια ‘οικολογική δίαιτα’ ‘Ατκινς εμφάνισαν 20% χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και 23% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, έδειξε η έρευνα.

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και βασίζονται σε φυτά λαμβάνουν τα λιπαρά κυρίως από έλαια λαχανικών, ξηρούς καρπούς και φυστικοβούτυρο. Οι πρωτεΐνες μπορεί να προέρχονται από όσπρια, ξηρούς καρπούς και προϊόντα ολικής αλέσεως αντί για μπέικον και λουκάνικα, δήλωσε ο Hu.

Το αβοκάντο αποτελεί επίσης υγιεινή πηγή λιπαρών και η σόγια και το τόφου είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, δήλωσε ο ερευνητής.

Γενικά οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά μικρή πρόσληψη χαμηλών υδατανθράκων σε σχέση με τον αμερικανικό πληθυσμό που λατρεύει τους υδατάνθρακες. Η Congro δήλωσε πως πρόκειται για μια από τις πρώτες έρευνες που διαφοροποιούν τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία.

Πηγές:
‘Annals of Internal Medicine’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όταν η μαστογραφία γίνεται δύσκολη
Η διέγερση νωτιαίου μυελού ως σύγχρονη λύση για τον χρόνιο πόνο
Θεσσαλονίκη: Αλυσίδα ζωής ξημερώματα Χριστουγέννων στο  ‘’Γ.Παπανικολάου’’