Αν νομίζετε πως είστε δημοφιλής και ονομάσετε ένα φίλο σας, φαίνεται πως ο φίλος σας είναι πιθανό πιο δημοφιλής από εσάς, τάση που μπορεί πιθανόν να χρησιμοποιήσουν ερευνητές για να προβλέψουν την εξάπλωση της γρίπης.

Οι δημοφιλείς πληρώνουν κάποιο τίμημα όσον αφορά τη γρίπη, η οποία φαίνεται ότι τους επιλέγει πρώτους, με διαφορά 2 εβδομάδων κατά μέσον όρο από τους υπόλοιπους, αναφέρουν δυο ειδικοί στο περιοδικό ‘PLoS ONE.’

Το να είναι κάποιος το επίκεντρο του κοινωνικού δικτύου τον καθιστά ευτυχέστερο αλλά τον εκθέτει και σε νόσο, δήλωσε ο ερευνητής James Fowler του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο.
Ο Νικόλαος Χρστάκης, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στη Μασαχουσέτη και ο Fowler, δήλωσαν ότι το 'παράδοξο της φιλίας' μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ιού της γρίπης ή άλλων ιών.

Αυτό θα επέτρεπε μια έγκαιρη, πιο εντατική και πιο αποτελεσματική αντίδραση, δήλωσε ο Χρηστάκης. Έτσι δρα το 'παράδοξο της φιλίας.' Αν ζητηθεί σε κάποιον να ονομάσει ένα φίλο, στατιστικά ο φίλος αυτός είναι πιθανότερο να είναι περισσότερο δημοφιλής από τον ερωτώμενο.

Αυτό συμβαίνει επειδή αν ερωτηθούν άνθρωποι να ονομάσουν κάποιον φίλο ή δυο, είναι περισσότερο πιθανό να επιλέξουν κάποιον που τους συνδέει με άλλους, δηλώνει ο Fowler. Ως παράδειγμα αναφέρει το πάρτι, όπου οι περισσότεροι καλεσμένοι θα αναφέρουν τον οικοδεσπότη ως φίλο σε αντίθεση με τους ήσυχους παρευρισκόμενους που στέκονται στο περιθώριο.

Ο Χρηστάκης και ο Fowler είναι ειδικοί στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν χρησιμοποιήσει τη μεθοδολογία τους για να δείξουν ότι η παχυσαρκία, το κάπνισμα και άλλες συμπεριφορές σχετίζονται άμεσα με τους φίλους ενός ανθρώπου, καθώς και των φίλων των φίλων του.

Μελέτησαν την πανδημία του ιού H1N1 του 2009 σε 744 φοιτητές του Χάρβαρντ. Όπως δήλωσε ο Fowler, η μέθοδος επιλέγει ανθρώπους τυχαία οι οποίοι ερωτώνται για τους φίλους τους και στη συνέχεια μελετούν οι ερευνητές τους φίλους.

Πρόσθεσε ότι μελέτησαν τον ιό H1N1 το προηγούμενο φθινόπωρο σε μικρή ομάδα μαθητών. Η ομάδα αυτή εμφάνισε τη λοίμωξη από τον ιό περίπου 2 εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Πηγές:
‘PLoS ONE.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια