Νέα έρευνα συνδέει αντιψυχωσικά φάρμακα με αύξηση του κινδύνου σχηματισμού επικίνδυνων θρόμβων. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal’, παρέχει την ισχυρότερη ένδειξη σχέσης μέχρι σήμερα. Άνθρωποι που λάμβαναν αντιψυχωσικά τα προηγούμενα δυο χρόνια αντιμετώπιζαν αύξηση του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων, όπως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham εξέτασε 25.000 περιστατικά και ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος ήταν ακόμα υψηλότερος για τα πιο καινούργια ατυπικά αντιψυχωσικά. Τα αντιψυχωσικά φάρμακα συνήθως χορηγούνται σε ασθενείς με νόσους όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή αλλά ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται για την ελάφρυνση της επίμονης ναυτίας και του ιλίγγου ή για να ηρεμήσουν ασθενείς με άνοια.
Ορισμένοι επιστήμονες είχαν ήδη εντοπίσει υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντιψυχωσικά, αλλά η νέα έρευνα που εξέτασε περισσότερα από 25.500 περιστατικά φαίνεται να το επιβεβαιώνει.
Σχεδόν 16.000 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα υπέφεραν από εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και περίπου 9.000 εμφάνισαν πνευμονική εμβολή. Όσοι λάμβαναν νεώτερα ατυπικά αντιψυχωσικά είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης θρόμβου σε σύγκριση με αύξηση 28% για άλλου είδους αντιψυχωσικά.
Οι ασθενείς φάνηκε να βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο λίγο μετά την έναρξη λήψης του νέου φαρμάκου.
Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι θρόμβοι του αίματος παραμένουν ασυνήθεις και η αύξηση του κινδύνου μεταφράζεται σε λίγα μόνο νέα περιστατικά ανά 10.000 που λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα.
Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι αν άλλες έρευνες επιβεβαιώσουν περαιτέρω το εύρημα, τα συγκεκριμένα φάρμακα ενδεχομένως θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη προσοχή σε ασθενείς που είτε εμφανίζουν λιγότερο σοβαρή κατάσταση είτε αντιμετωπίζουν για άλλες αιτίες αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.
Άλλες έρευνες έχουν ήδη αποκαλύψει υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά και η Dr Sharlin Ahmed, από το Stroke Association, της Βρετανίας, δηλώνει ότι όποιος ανησυχεί θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του.
Προσθέτει ότι αν και ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι χαμηλός, τα αποτελέσματα της έρευνας υπενθυμίζουν ότι τα αντιψυχωσικά είναι ισχυρά φάρμακα και θα πρέπει να συνταγογραφούνται με προσοχή και με τακτική παρακολούθηση.
Πηγές:
British Medical Journal’.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαταραχές πυελικού εδάφους
Γεωργιάδης: Μείωση έως 60% στον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ του ΕΣΥ
Όταν η μαστογραφία γίνεται δύσκολη