Ερευνητές εντόπισαν γενετικό ελάττωμα που συνδέεται με την ημικρανία και θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για νέες θεραπείες.

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό 'Nature Medicine' ελαττωματικό γονίδιο που εντοπίστηκε σε οικογένεια ανθρώπων που υπέφεραν από ημικρανία μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην πρόκληση του έντονου πονοκέφαλου.

Ο Dr Zameel Cader, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι η ανακάλυψη είναι μια πρόοδος στην κατανόηση του φαινομένου της ημικρανίας. Μέχρι τώρα ήταν άγνωστα τα γονίδια που ήταν άμεσα υπεύθυνα για την ημικρανία.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ότι το γονίδιο TRESK φάνηκε να εμπλέκεται άμεσα στην πρόκληση ημικρανίας σε ορισμένους ασθενείς. Η έρευνα ανακάλυψε ότι αν ένα γονίδιο δεν δρα αποτελεσματικά, περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν πιο εύκολα να προκαλέσουν τα κέντρα του πόνου στον εγκέφαλο και να οδηγήσουν σε έντονο πονοκέφαλο.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα DNA από οικογένειες με συνήθη ημικρανία για να εντοπίσει το ελαττωματικό γονίδιο.

Ο ερευνητής Dr Cader, δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες εντόπισαν περιοχές του DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο στο γενικό πληθυσμό, αλλά δεν ανακάλυψαν γονίδια που μπορεί να είναι άμεσα υπεύθυνα για την εμφάνιση της κοινής ημικρανίας.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, η ημικρανία φαίνεται να εξαρτάται από το πόσο δραστήρια είναι τα νεύρα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Η ανεύρεση του σημαντικού παράγοντα που ρυθμίζει τη δραστηριότητά τους θα παράσχει την ευκαιρία ανακάλυψης νέων τρόπων καταπολέμησης της ημικρανίας και βελτίωσης της ζωής των πασχόντων.

Όπως δήλωσε, το ελαττωματικό γονίδιο στους ασθενείς με ημικρανία ήταν λιγότερο δραστήριο, προκαλώντας πονοκεφάλους. Οι ερευνητές στοχεύουν στην ανακάλυψη φαρμάκου που θα ενεργοποιεί το γονίδιο.

Πηγές:
′Nature Medicine′.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;