'Άγρια' είναι συχνά η καθημερινότητα του παιδιού στο σχολείο.
Το 10% έως 15% των μαθητών – κυρίως του δημοτικού – πέφτουν θύματα διάφορων μορφών βίας στο σχολείο. Τα παιδιά που εμπλέκονται σε τέτοια επεισόδια, παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά, τις οποίες πρέπει να παρατηρούν οι γονείς.
Τα παραπάνω ανέφεραν την Τρίτη ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Γιάννης Τσιάντης, η ψυχολόγος κ. Εύη Αθανασιάδου και ο ψυχοθεραπευτής κ. Κώστας Φύσσας.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν στοιχεία από τη λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ) – το 801801117 και 116111 – ενώ έκαναν και μία συνοπτική αναφορά στο πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού (bulying).
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 10% έως 15% των μαθητών πέφτει θύμα διάφορων μορφών βίας στο σχολείο.
Οι μαθητές που ασκούν βία, δηλαδή οι θύτες, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών.
Έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας, σε σύγκριση με τα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά λεκτικής βίας.
Τα αγόρια, σε σχέση με τα κορίτσια, εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά βίας, σε αναλογία 3 προς 1.
Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, ενώ στο λύκειο μειώνονται.
Οι μισοί από τους μαθητές – θύματα της βίας, δεν αναφέρουν πουθενά το γεγονός, ενώ οι υπόλοιποι μισοί συνήθως το αναφέρουν σε φίλους τους και σπανιότερα στους εκπαιδευτικούς ή τους γονείς τους.
Θύματα
Νιώθουν έντονο άγχος και αισθήματα ανασφάλειας, έχουν φοβίες, παρουσιάζουν σχολική άρνηση, απουσιάζουν συχνά από το σχολείο και οδηγούν σε σχολική αποτυχία.
Εμφανίζουν, επίσης, μαθησιακές δυσκολίες ή ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως πονοκεφάλους, πόνους στην κοιλιά, διαταραχές ύπνου, ενούρηση και κατάθλιψη.
Θύτες
Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ φαίνονται σίγουρα για τον εαυτό τους. Είναι ενεργητικά και υπερδραστήρια, επιθετικά, επιρρεπή σε παραβίαση κανόνων και αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Είναι ικανά να ξεφεύγουν από δύσκολες καταστάσεις, ενώ δεν έχουν ηθικούς ενδοιασμούς ή τύψεις για τις πράξεις τους.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαταραχές πυελικού εδάφους
Γεωργιάδης: Μείωση έως 60% στον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ του ΕΣΥ
Όταν η μαστογραφία γίνεται δύσκολη