Ο ιός της γρίπης H1N1 μπορεί ενδεχομένως να αρχίζει να μεταλλάσσεται και μια ελαφρώς νέα μορφή έχει αρχίσει να δεσπόζει στην Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν το νέο στέλεχος είναι περισσότερο πιθανό να προκαλεί τον θάνατο ασθενών και αν το τρέχον εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει έναντι του νέου στελέχους εντελώς, δήλωσε ο Ian Barr.

Όπως γράφει στη διαδικτυακή έκδοση του Eurosurveillance, είναι πιθανόν να είναι και περισσότερο θανατηφόρο και ικανό να πλήττει ανθρώπους που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς-αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι χρειάζονται νέο εμβόλιο κάθε χρόνο. Από τότε που εμφανίστηκε ο ιός, τον Μάρτιο του 2009 και εξαπλώθηκε παγκοσμίως, έχει παραμείνει πολύ σταθερός με σχεδόν καθόλου μετάλλαξη.

Ερευνητές παγκοσμίως εστιάζουν σε όλα τα στελέχη γρίπης σε περίπτωση που προκύψει κάποιο νέο στέλεχος ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αν και ο Η1Ν1 δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα θανατηφόρος, εξαπλώθηκε παγκοσμίως σε εβδομάδες και προκάλεσε το θάνατο περισσότερων παιδιών και νέων ενηλίκων σε σχέση με το μέσο στέλεχος.

Ο Π.Ο.Υ κήρυξε τη λήξη της πανδημίας τον Αύγουστο, αλλά ο H1N1 εμφανίζεται ως το κύριο εποχικό στέλεχος γρίπης που κυκλοφορεί σχεδόν παντού εκτός από τη Νότια Αφρική, όπου ο H3N2 και η γρίπη B είναι πιο συνήθεις.

Όπως γράφει η ομάδα Barr στην έκθεσή της, ο ιός άλλαξε λίγο από τότε που εμφανίστηκε. Στη μελέτη περιγράφονται αρκετές γενετικά ιδιαίτερες αλλαγές στον ιό H1N1.

Οι συγκεκριμένες ποικιλομορφίες εντοπίστηκαν πρώτα στη Σιγκαπούρη στις αρχές του 2010 και έχουν εξαπλωθεί στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Οι αλλαγές δεν είναι ακόμα σημαντικές. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα περιστατικά ανθρώπων που εμβολιάστηκαν και νόσησαν, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι θάνατοι.

Ωστόσο, η ομάδα Barr τονίζει ότι δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που καθιστούν τους ασθενείς περισσότερο ευάλωτους. Μένει να παρατηρηθεί αν η ποικιλομορφία θα συνεχίσει να δεσπόζει για την υπόλοιπη σεζόν γρίπης στην Ωκεανία και σε άλλα μέρη του νότιου ημισφαίριου και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί στο βόρειο ημισφαίριο ή θα εξασθενήσει.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ, 18.450 άνθρωποι παγκοσμίως έχει επιβεβαιωθεί ότι πέθαναν από τον ιό H1N1, περιλαμβανομένων πολλών εγκύων και νέων ανθρώπων. Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ ανακοινώνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος μετά τη λήξη της πανδημίας, για να καθοριστεί ο ακριβής αριθμός θανάτων που ενδεχομένως θα είναι υψηλότερος.

Η εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου 500.000 ανθρώπους το χρόνο. Το 90% είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας. Το 1957 η πανδημία προκάλεσε τον θάντο περίπου 2 εκατ. ανθρώπων και η τελευταία του 1968 1 εκατομμυρίου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα