Στους 12 έχουν φτάσει οι νεκροί από τη γρίπη τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόνον την Παρασκευή, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, ενώ οι επιδημιολόγοι καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων, με τους σοβαρά νοσούντες να έχουν φτάσει τους 65.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μόνον την Παρασκευή εισήχθησαν τέσσερις ασθενείς, με βαριά μορφή γρίπης, για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας. Ο συνολικός αριθμός όσων νοσηλεύονται στην ‘εντατική’ ανέρχεται στους 34.

Κατά την εβδομάδα από 17 έως 23 Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται σε αρκετά αυξημένα επίπεδα σε σχέση με αυτά της προηγούμενης εβδομάδας.

Βρίσκονται επίσης σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που κατεγράφησαν κατά την αντίστοιχη εβδομάδα της περιόδου γρίπης 2008-2009, την τελευταία περίοδο γρίπης πριν την πανδημία.

Την εβδομάδα αυτή, απεστάλησαν στα εργαστήρια αναφοράς γρίπης συνολικά 493 δείγματα. Διακόσια εξήντα έξι δείγματα (54%) βρέθηκαν θετικά για τον ιό της γρίπης.

Από αυτά, τα 265 ανήκαν στον ιό της γρίπης τύπου Α (ένα ήταν υπότυπος Η3Ν2 και τα υπόλοιπα 264 ήταν υπότυπος Η1Ν1 2009) και ένα δείγμα ανήκε στον ιό της γρίπης τύπου Β. Οι επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες δεν υπερέβη την αναμενόμενη.

Τα στελέχη του ιού της γρίπης που έχουν απομονωθεί μέχρι σήμερα στα Εργαστήρια αναφοράς γρίπης περιλαμβάνονται στο φετινό τριδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο.

Ερώτηση

Για το θέμα της γρίπης, έκανε την Παρασκευή ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και ο υπεύθυνος του τομέα Υγείας της ΝΔ κ. Θανάσης Γιαννόπουλος.

Ο κ. Γιαννόπουλος επισημαίνει  το στέλεχος του ιού που εμφανίζεται φέτος, δημιουργεί για δεύτερη φορά στην Ελλάδα όπως και στην Ευρώπη ιδιαίτερα προβλήματα δημόσιας υγείας ήταν το Η1Ν1, δηλαδή, η νέα γρίπη ή γρίπη των χοίρων.

Η επανάκαμψη του στελέχους είναι αναμενόμενη βάσει των επιστημονικών στατιστικών και δεδομένων, αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος, για να διευκρινίσει:

'Παρότι δεν ευρισκόμεθα σε στάδιο πανδημίας, οι επιστημονικοί δείκτες του τελευταίου διμήνου, εμφανίζουν την χώρα μας ότι ευρίσκεται στο στάδιο της επιδημίας. Το ότι στο ΠΑΣΤΕΡ και ο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών γίνεται ταυτοποίησης του ιού σε εκατοντάδες περιστατικά, σημαίνει κυρίως ότι η επανάκαμψη του Η1Ν1 είναι πλέον γεγονός και αν εγένετο, που δεν έγινε μέχρι τώρα όμως, ενδελεχής επιδημιολογική μελέτη ως όφειλε να κάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

  1. Έχει γίνει ενημέρωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα η σχολική κοινότητα και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να γνωρίζουν ούτως ώστε να προφυλάσσονται;
  2. Τα κρούσματα που υπήρξαν τόσο τα νοσηλευόμενα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και αυτά που ανιχνεύθησαν ως οροθετικά ενημερώθηκε ο περιβάλλον αυτών κοινωνικός ιστός (συγγενείς, κλπ); Εδόθη από τα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν οι ασθενείς η σχετική φαρμακευτική αγωγή προληπτικά στους συγγενείς τους; Έχει ενημερωθεί και προφυλάσσεται βάσει του γνωστού πρωτοκόλλου το επιστημονικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό των νοσοκομείων στα οποία προσέφυγαν τα άτομα με τα συμπτώματα του Η1Ν1;
  3. Σας απασχολεί το θέμα της διάθεσης των ήδη υπαρχουσών δόσεων Tamiflu και το Relen Tza μέσω του ΙΦΕΤ στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία;
  4. Σας απασχολεί η διάθεση των ήδη υπαρχουσών δόσεων εμβολίων που κατά πληροφορία λήγουν κάποιες παρτίδες τον Σεπτέμβρη να χορηγηθούν έστω και τώρα, ενώ θα έπρεπε να είχαν διατεθεί τουλάχιστον προ τριμήνου για την προφύλαξη ευπαθών ομάδων;
  5. Κύριε Υπουργέ σας έχουν ενημερώσει οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρατικά αποθέματα αντι-ικών φαρμάκων και εμβολίων;
  6. Η αύξηση του αριθμού κλινών ΜΕΘ που είχε ανακοινωθεί από την προκάτοχό σας έχει ολοκληρωθεί και τι έχει γίνει μέχρι στιγμής με τους διαγωνισμούς για τους αναπνευστήρες και τα μόνιτορ που έπρεπε ήδη να έχουν τοποθετηθεί στις καινούριες μονάδες;
  7. Λειτουργεί με επάρκεια το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ ως επίσης και το σύστημα εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων;
  8. Ποία κέντρα λειτουργούν αυτή τη στιγμή και γιατί δεν λειτουργούν τα κέντρα Λάρισας, Κρήτης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης;

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management