Βρετανοί επιστήμονες δοκίμασαν με επιτυχία εμβόλιο που θα μπορούσε να δράσει ενάντια σε όλα τα γνωστά στελέχη της γρίπης.

Το νέο εμβόλιο, που αναπτύχτηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαφέρει από τις παραδοσιακές θεραπείες στοχεύοντας πρωτεΐνες μέσα στον ιό της γρίπης παρά πρωτεΐνες του εξωτερικού περιβλήματος της γρίπης.

Οι δυο πρωτεΐνες μέσα στον ιό είναι παρόμοιες στα στελέχη και λιγότερο πιθανό να μεταλλαχτούν, που σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να αναπτυχθούν νέα εμβόλια για κάθε νέο στέλεχος της νόσου.

Τα συμβατικά εμβόλια ενεργοποιούν τον οργανισμό να παράγει αντισώματα για την καταπολέμηση της γρίπης, ενώ η νέα αγωγή, που ανακαλύφτηκε από ομάδα με επικεφαλής την Sarah Gilbert, ενισχύει την παραγωγή κυττάρων Τ, που εντοπίζουν και εξουδετερώνουν μολυσμένα κύτταρα.

Η Gilbert δήλωσε ότι λιγότεροι από τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν νόσησαν από γρίπη σε σχέση με ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν. Πρόσθεσε ότι είχε ένδειξη πως το εμβόλιο προστατεύει τους ανθρώπους, όχι μόνο από τους ασθενείς που νόσησαν από γρίπη αλλά και από την εστίαση στα κύτταρα Τ πριν νοσήσουν.

Οι εθελοντές που εμβολιάστηκαν είχαν κύτταρα Τ που ενεργοποιήθηκαν και ήταν έτοιμα να εξουδετερώσουν τον ιό.

Αν αναπτυχθεί με επιτυχία, το νέο εμβόλιο θα προλαμβάνει τις εξάρσεις όπως την πρόσφατη πανδημία της γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία