Σύσκεψη για τη γρίπη, πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας. Η Ελλάδα έχει πάνω από 50 νεκρούς, όταν σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες καταγράφονται 154 θάνατοι.

Εως το βράδυ του Σαββάτου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε καταγράψει 51 νεκρούς. Από την περασμένη Τετάρτη, 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη και δεκάδες έχουν εισαχθεί για νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνει ότι τα κρούσματα γρίπης είναι σαφώς περισσότερα από τα αντίστοιχα της περιόδου 2008 - 2009 και αγγίζουν εκείνα της περιόδου της πανδημίας (2009 - 2010).

Το 55,6% των 'ύποπτων' δειγμάτων που στέλνουν οι γιατροί για ανάλυση βρίσκονται θετικά για τον ιό της γρίπης και σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν τον ιό Α (Η1Ν1) 2009.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή ασθενών οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στις ιδιωτικές κλινικές.

Πρόληψη

Τα κύρια προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών υγείας είναι:

  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού επί υπάρξεως συμπτωμάτων.
  • Συστήνεται η ταχεία χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις γρίπης κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε όσους νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν επιπλοκές (δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, www.keelpno.gr).
  • Συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο οποίος ενθαρρύνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (βλέπε ενημέρωση για γρίπη στον δικτυακό τόπο www.keelpno.gr).
  • Επιπρόσθετα ενθαρρύνεται ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]