Ανησυχητικά στοιχεία για τη δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, καταγράφηκαν στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, οι νεκροί έχουν φτάσει στη χώρα μας στους 62, ενώ ο αριθμός των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ έχει ξεπεράσει τους 200. Μεταξύ των νεκρών είναι ένα 14χρονο κορίτσι.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (κοντά στο 3%), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν μολυνθεί από νοσηλευτές παιδιά τα οποία νοσηλεύονταν σε μονάδα νεογνών.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι είμαστε στην κορύφωση του φαινομένου και θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των θανάτων το επόμενο διάστημα. Τα κρούσματα φέτος είναι περισσότερα από τα κρούσματα της εποχικής γρίπης 2008-2009 και λιγότερα από εκείνα της πανδημίας.

Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τζένη Κουρέα Κρεμαστινού, ανέφερε ότι το στέλεχος του ιού που προκαλεί την επιδημία περιλαμβάνεται στο εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ η καθηγήτρια κ. Ελένη Γιαμαρέλου διευκρίνισε ότι το φετινό εμβόλιο κατά του ιού Α1Ν1 δεν περιλαμβάνει ανοσοδιεγερτικό, το οποίο είχε 'ενοχοποιηθεί’ για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του πανδημικού εμβολίου.

Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αναφέρθηκε στους 280 μετανάστες οι οποίοι διαμένουν στο κτίριο Υπατία. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τις συνθήκες διαμονής τους ως βόμβα για τη δημόσια Υγεία που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Υπατία

Ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, ανέφερε ότι την Κυριακή κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επιχείρησε να επισκεφτεί τους μετανάστες, οι οποίοι όμως δεν τους επέτρεψαν την είσοδο.

Ο κ. Δημόπουλος είπε ότι είναι σε εξέλιξη προσπάθεια επικοινωνίας, ώστε να επιτραπεί η είσοδος στους γιατρούς, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να βρεθεί άλλος χώρος για να φιλοξενηθούν.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα