Τους 108 έφτασαν την Τρίτη οι νεκροί από για τη γρίπη, ενώ 115 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οκτώ άνθρωποι προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται ένα 8χρονο αγόρι, με υποκείμενο νόσημα, το οποίο νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Από την έναρξη της επιδημίας, 304 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με γρίπη σε εντατικές μονάδες, αριθμός που ξεπερνά τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί στην πανδημία του Α (Η1Ν1).

Απόφαση

Στο μεταξύ, με απόφαση του υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη δίνεται η δυνατότητα χορήγησης δωρεάν αντι - ιϊκών φαρμάκων από ιδιωτικά φαρμακεία. Τα φάρμακα αυτά, θα τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία, με απλό πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής. Η απόφαση αναφέρει τα εξής:

'Τα ιδιωτικά φαρμακεία, που δεν διαθέτουν ικανό απόθεμα αντι - ιικών φαρμάκων, δύνανται να χορηγούν δωρεάν στους ασθενείς, με απλή ιατρική συνταγή, τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν από το Εθνικό Απόθεμα που βρίσκεται στα φαρμακεία των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, μεταξύ ιδιώτη και κρατικού
φαρμακοποιού.

Οι διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ, παρακαλούνται όπως διευκολύνουν τη διάθεση αντι-ιικών από το απόθεμά τους στα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Υπογραμμίζουμε ότι τα αντι  -ιικά φάρμακα του Εθνικού Αποθέματος της χώρας, αποτελούν κρατικό είδος και ως εκ τούτου διατίθενται δωρεάν, με απλή ιατρική συνταγή, η οποία πρέπει να φυλάσσεται επί τριετία από το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Η χορήγηση αντι-ιικών φαρμάκων στους ασθενείς που πληρούν τις ενδείξεις θεραπείας, εξακολουθεί να πραγματοποιείται δωρεάν και από τα Φαρμακεία των δημοσίων νοσοκομείων καθώς και από τα Κέντρα Υγείας, από τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και από τα οργανωμένα ιατρεία των Καλλικρατικών Δήμων, με απλή ιατρική συνταγή'.

Επιπλέον Πληροφορίες