‘Σημασία έχει να ελέγχουμε εμείς το διαβήτη και όχι ο διαβήτης εμάς’. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ‘Σακχαρώδης Διαβήτης. Νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία. Η σημασία της πρόληψης και του αυτοελέγχου’, που πραγματοποιήθηκε στο Αιάντειο Σαλαμίνας.

Ο κ. Ιωάννης Ντούπης, διακεκριμένος διαβητολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και η κ. Γκόλφω Γεμιστού, πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Πειραιά και Νήσων, μοιράστηκαν με τους παρευρισκομένους ανησυχίες, αλλά και προσδοκίες από τις σύγχρονες μεθόδους θεραπείας και πρόληψης, έτσι ώστε ‘η εκπαίδευση να αποτελέσει το κλειδί για να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη’, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ.

Γκόλφω Γεμιστού.

Ο κ. Ιωάννης Ντούπης, διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος και του Διαβητολογικού Ιατρείου του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση γύρω από το διαβήτη. Αρχικά έκανε μια αναδρομή στην εμφάνιση της ασθένειας, που όπως την όρισε είναι ένα χρόνιο νόσημα γνωστό από την αρχαιότητα.

Ήδη από τον 1ο μ.Χ. αιώνα ο Έλληνας γιατρός Αρεταίος από την Καππαδοκία περιέγραψε πρώτος τη νόσο, δίνοντάς της το όνομα ‘διαβήτης’ από το ρήμα διαβαίνω, υποδηλώνοντας ότι στη νόσο αυτή τα υγρά δεν παραμένουν στο σώμα, αλλά το χρησιμοποιούν ως ‘σκάλα’ μέσω της οποίας εξέρχονται.

‘Στη σημερινή εποχή ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας καταγράφονται πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς και αν αναλογιστούμε και το συγγενικό τους περιβάλλον καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος’, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Ντούπης αφού όρισε τον σακχαρώδη διαβήτη ως την ασθένεια κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι αυξημένα, με αποτέλεσμα η ζάχαρη να συγκεντρώνεται στα αγγεία και όχι στα κύτταρα, όπως θα έπρεπε φυσιολογικά για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό, ανέλυσε τους τύπους του διαβήτη.

‘Έχουμε τρεις τύπους διαβήτη. Τον διαβήτη τύπου 1, το νεανικό διαβήτη, που χρειάζεται απαραίτητα ινσουλίνη καθώς στους πάσχοντες παράγεται ελάχιστη έως καθόλου ινσουλίνη. Τον διαβήτη τύπου 2, των ενηλίκων, όπου έχουμε ινσουλίνη αλλά δεν είναι αρκετή.

Ο τύπος αυτός αφορά στο 80% των διαβητικών και κατά κύριο λόγο τον συναντάμε σε ενήλικες παχύσαρκους.

Και τον διαβήτη τύπου 3, κύησης, όπου η θεραπεία γίνεται με δίαιτα και αναλόγως την περίπτωση με ή χωρίς ινσουλίνη’.

Αναλύοντας τα συμπτώματα του διαβήτη - που είναι η πείνα, η όρεξη χωρίς να παίρνουμε όμως κιλά, η συχνουρία, η δίψα, το αίσθημα κόπωσης, η θόλωση της όρασης - ο Ιωάννης Ντούπης τόνισε πως δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Ο Θωμάς Έντισον, η ηθοποιός Χάλι Μπέρι, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, οι διάσημοι τραγουδιστές Τζιμ Μπράουν και Μπι Μπι Κινγκ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που έπασχαν από διαβήτη.

‘Ριζική θεραπεία προς το παρόν δεν υπάρχει, μπορεί να γίνει όμως σωστή αντιμετώπιση’, ανέφερε συμπληρώνοντας πως ‘αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον γιατρό, αλλά σε μεγάλο ποσοστό και από τον ασθενή. Ο ιατρός θα πρέπει να φροντίζει τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, να ανιχνεύει τις επιπλοκές και να τις αντιμετωπίζει, να εκπαιδεύει τον ασθενή.

Ο ασθενής από τη μεριά του θα πρέπει να θέτει στόχους, να έχει αυτοέλεγχο, να ακολουθεί σωστή διατροφή και να ασκείται’. Σε ότι αφορά στα θεραπευτικά σχήματα έχουμε στη διάθεσή μας μέχρι στιγμής δισκία, καινούργια ενέσιμα φάρμακα, ινσουλίνη και αντλία ινσουλίνης.

Σημαντικός παράγοντας όμως, στην αντιμετώπιση του διαβήτη, είναι η ανίχνευση και η θεραπεία των επιπλοκών. Γι’ αυτό χρειάζεται τακτικός έλεγχος νεφρών, καρδιάς, δοντιών, ποδιών, οφθαλμολογικός έλεγχος ώστε να παρακολουθούμε όλη την πορεία και τη διάσταση της ασθένειας στον οργανισμό μας.

Επίσης, το ίδιο σημαντική είναι η φυσική δραστηριότητα και η φυσικά η διατροφή που πρέπει να βασίζεται σε τακτικά μικρά γεύματα, στα λαχανικά, στα φρούτα, τα όσπρια, την αποφυγή κόκκινου κρέατος.

Γενικότερα πάντως τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι να πετύχουμε καλή ρύθμιση του σακχάρου σε καθημερινή βάση.

‘Οι μετρήσεις πρέπει να είναι απλές, γρήγορες, αξιόπιστες. Ο διαβήτης από τον οποίο πάσχουν 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και αυτό πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας’.

Και το τελικό και ελπιδοφόρο συμπέρασμα της εκδήλωσης συνοψίζεται στο εξής:

‘Η αντιμετώπιση του διαβήτη δεν είναι κάτι απλό. Μπορεί όμως, η σωστή ενημέρωση, η επαρκής ιατρική παρακολούθηση, ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός και η πειθαρχημένη καθημερινή θεραπευτική αγωγή να θέσουν σωστές βάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι παραλήρημα ασθενών μετά από έμφραγμα επιδεινώνει την έκβασή τους
Nέος Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας
18 Απριλίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών