Ερευνητές εντόπισαν 3 γονίδια που συνδέονται με την ημικρανία-είδος πονοκεφάλου-και ανακάλυψαν ότι άνθρωποι που κληρονομούν κάποιο από αυτά έχουν 10 έως 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πάθηση.

Οι ερευνητές εξέτασαν γενετικά στοιχεία 23.000 γυναικών, περιλαμβανομένων 5.000 που υπέφεραν από ημικρανία και ανακάλυψαν σχέση μεταξύ του πονοκέφαλου και ποικιλομορφιών 3 γονιδίων: TRPM8 (που παίζει ρόλο στην ευαισθησία στο κρύο και τον πόνο, LRP1 (γονίδιο που εμπλέκεται στη μετάδοση σημάτων μεταξύ νευρώνων) και του PRDM16.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Daniel Chasman, του Brigham and Women's Hospital και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι ενώ η ημικρανία παραμένει ατελής ως προς την κατανόηση και οι αιτίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν, ο εντοπισμός των 3 γενετικών ποικιλομορφιών βοηθά να χυθεί φως στις βιολογικές αιτίες της πάθησης.

Αν και οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί καλύτερα ο τρόπος με τον οποίο το κάθε γονίδιο σχετίζεται με την ημικρανία.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘ Nature Genetics.’

Πηγές:
‘Nature Genetics.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]