Γεγονότα που προκαλεί το φαινόμενο La Nina μπορεί ενδεχομένως να καθιστούν περισσότερο πιθανές τις πανδημίες γρίπης, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι 4 τελευταίες πανδημίες συνέβησαν μετά από γεγονότα του La Nina, που φέρνει δροσερά νερά στην επιφάνεια του ανατολικού Ειρηνικού.

Στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, δηλώνουν ότι πουλιά που φέρουν τη γρίπη μπορεί να αλλάξουν συνήθειες μετανάστευσης κατά τη διάρκεια καταστάσεων του La Nina.

Ωστόσο πολλά άλλα γεγονότα του La Nina δεν οδήγησαν σε εξάπλωση νέων στελεχών γρίπης στον κόσμο, σημειώνουν.

Ενώ ένα κλιματικό φαινόμενο μπορεί να καταστήσει περισσότερο πιθανή μια πανδημία, δηλώνουν, δεν είναι αρκετή από μόνη της και μπορεί να μην είναι επίσης αναγκαία.

Το La Nina είναι το κρύο ‘ξαδερφάκι’ του El Nino.

Ο Jeffrey Shaman, από το πανεπιστήμιο Columbia, δήλωσε ότι τέτοια φαινόμενα επηρεάζουν τον καιρό, τις βροχοπτώσεις και την υγρασία παγκοσμίως.

Ωστόσο τα αποτελέσματα ποικίλουν ευρέως παγκοσμίως-δεν υπάρχει σταθερή εικόνα.

Παρόλα αυτά, οι 4 τελευταίες πανδημίες, ακολούθησαν περιόδους συνθηκών του La Nina.

Το κοινό που έχουν οι πανδημίες είναι ότι προσφέρουν νέα στελέχη ιού στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία. Συνήθως δημιουργούνται όταν 2 υπάρχοντα στελέχη που μολύνουν ένα ζώο όπως πουλί ή χοίρο, αλλάζουν γενετικό υλικό.

Η σχέση με τα γεγονότα του La Nina δεν είναι σαφής. Ωστόσο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ορισμένες συνήθειες άγριων ζώων σχετικά με τις πτήσεις και τους σταθμούς κατά τη διάρκεια μετανάστευσης διαφέρουν μεταξύ των χρόνων των El Nino και La Nina.

Ο Καθηγητής Shaman υποθέτει ότι αυτό φέρνει κοντά πουλιά που σε άλλες περιστάσεις δεν θα αναμιγνύονταν και επιτρέπει τη γενετική ανακατάταξη.

Ωστόσο το γεγονός ότι πολλές άλλες περίοδοι δεν είχαν ακολουθηθεί από πανδημία υποδεικνύουν ότι άλλοι παράγοντες μπορεί πιθανόν να εμπλέκονται.

Αν η πανδημία γρίπης των χοίρων το 2009-10 αποτέλεσε μέρος αυτής της εξέλιξης η διασταύρωση στελεχών του ιού μπορεί να σχετίζεται με πουλιά και χοίρους.

Καθώς αποδημητικά πουλιά ορισμένες φορές επισκέπτονται φάρμες και καθώς πάπιες ή κοτόπουλα συχνά συμβιώνουν με χοίρους, είναι αρκετά πιθανό.

Ο Καθηγητής Shaman προειδοποιεί ότι η σχέση απέχει από το να θεωρηθεί ισχυρή ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πρόβλεψης πανδημιών.

Ωστόσο η παρακολούθηση των πουλιών, χοίρων, ανθρώπων και γενετικής της γρίπης έχει επιταχυνθεί λόγω του πρόσφατου ξεσπάσματος της γρίπης των χοίρων και των πουλιών.

Και πιστεύει ότι αυτό θα πρέπει να δείξει αν η θεωρία είναι σωστή.

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή