Δεύτερος θάνατος ασθενούς από γρίπη, καταγράφηκε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ηλικιωμένο, που έπασχε από χρόνια νοσήματα και ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος ενός παιδιού στη μονάδα εντατικής θεραπείας του 'Αγία Σοφία'. Το παιδί είχε νοσήσει στη Λιβύη και διακομίστηκε στη χώρα μας με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι η δραστηριότητα της γρίπης παρουσιάζει αυξητική τάση, αλλά βρίσκεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Έως το τέλος Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί αυξημένες επισκέψεις στο γιατρό με γριπώδη συνδρομή.

Το ίδιο διάστημα, είχαν σταλεί για ανάλυση στα εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 60 'ύποπτα' κλινικά δείγματα. Τα 25 βρέθηκαν θετικά στους ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 13 για ιό τύπου Β και τα 12 για ιό τύπου Α (Η3Ν2).

Ανοσία

Μιλώντας στο Iatronet.gr, ο καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε ότι δεν έχουν ακόμη καταγραφεί κρούσματα του πανδημικού ιού Α (Η1Ν1), προφανώς επειδή ο πληθυσμός έχει ανοσοποιηθεί.

Μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί έξι σοβαρά περιστατικά γρίπης, τα οποία χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Πρόκειται για τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 7 μήνες (το βρέφος από τη Λιβύη) έως 83 έτη.

Δ.Κ.