Τους έντεκα έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη στην Ελλάδα, ενώ 47 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), για την εβδομάδα 20 έως 26 Φεβρουαρίου. Οι επιδημιολόγοι του Κέντρου αναφέρουν την Πέμπτη αναλυτικά τα εξής:
  • Οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν μικρή πτώση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παραμένουν όμως σε υψηλά επίπεδα. Βρίσκονται επίσης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά της αντίστοιχης εβδομάδας της περσινής περιόδου 2010 - 2011 και της περιόδου της πανδημίας 2009 - 2010.
  • Κατά την εβδομάδα 20 - 26 Φεβρουαρίου, απεστάλησαν στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης συνολικά 97 κλινικά δείγματα. Τα 63 (65%) από αυτά ήταν θετικά για ιούς γρίπης. Τα 40 (63,5%) από τα θετικά δείγματα ήταν ιός γρίπης τύπου Β και τα 23 (36,5%) ήταν ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2).
  • Μέχρι την Πέμπτη 1 Μαρτίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σαράντα επτά (47) σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα σοβαρό περιστατικό που δεν νοσηλεύθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).
  • Μέχρι την Πέμπτη 1 Μαρτίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί έντεκα (11) θάνατοι. Οι εν λόγω θάνατοι αφορούν σε 10 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και σε έναν ασθενή που δεν νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ. Ένα από τα έντεκα αυτά κρούσματα ήταν εισαγόμενο.
  • Η θνησιμότητα στην Ελλάδα από όλες τις αιτίες κυμάνθηκε στα πλαίσια της αναμενόμενης.
Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, ενώ τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν εξακολουθούν να είναι το Β και το Α (Η3Ν2).

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα