Η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει την ανοδική της πορεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κέντρο για τον ‘Ελεγχο και την Πρόληψη Νόσων, των ΗΠΑ.

47 πολιτείες έχουν αναφέρει εξαπλωμένη δραστηριότητα γρίπης. Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν έφθασε τα 20.

Από την 1η Οκτωβρίου του 2012 υπολογίζεται ότι 13,3 ανά 100.000 ανθρώπους νοσηλεύτηκαν με γρίπη. Πιο σκληρά πλήττονται ηλικιωμένοι 65 ετών και άνω. Ενήλικες με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιοπάθεια, παχυσαρκία και αναπνευστική νόσο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία.

Προϋπάρχουσες παθήσεις όπως άσθμα, νευρολογικές παθήσεις ή νόσοι που εξασθενούν το ανοσοποιητικό αναφέρθηκαν συχνά σε παιδιά που νοσηλεύτηκαν. Ωστόσο άνω του 40% αυτών δεν είχαν προϋπάρχουσα νόσο.

Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν αναφέρει εισροή ασθενών με γρίπη. Στο Σικάγο αρκετά νοσοκομεία έστειλαν ασθενοφόρα σε άλλα νοσοκομεία, ενώ ένα νοσοκομείο στην Πενσυλβάνια έστησε τέντες για να αντιμετωπίσει τους επιπλέον ασθενείς.

Ο Dr. Robert Glatter, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι πολλοί ασθενείς φαίνεται πως έχουν πιο βαριά νόσο φέτος σε σχέση με πέρσι. Ορισμένοι χρειάστηκαν αναπνευστήρα λόγω δυσκολίας στην αναπνοή. Υπάρχουν παιδιά κάτω των 5 ετών με σοβαρά συμπτώματα, όπως μυϊκούς πόνους και εμετούς.

Tο CDC ανακοίνωσε ότι ο κύριος ιός που προκαλεί γρίπη στις ΗΠΑ είναι ο A (H3N2), ακολουθούμενος από ιούς B. Περιστατικά του H1N1, (γρίπης των χοίρων) σπανίως έχουν εμφανιστεί.

Το CDC επίσης έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα έρευνα, στις 11 Ιανουαρίου, στο περιοδικό του, ‘Morbidity and Mortality Weekly Report’, που ανακάλυψε ότι το φετινό εμβόλιο για τη γρίπη είναι περίπου κατά 62% αποτελεσματικό. Αυτό με βάση αποτελέσματα εξετάσεων από 1.155 παιδιά και εφήβους που επισκέφθηκαν γιατρούς, έχοντας εμφανίσει αναπνευστικές λοιμώξεις.

Παρόλα αυτά το CDC ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο φέτος ταιριάζει καλά με τα στελέχη που κυκλοφορούν και συνιστά σε όλους άνω των 6 μηνών να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, οι ερευνητές του CDC σημειώνουν ότι οι αρχικές προβλέψεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπογραμμίζουν ότι ορισμένοι που έχουν εμβολιαστεί θα προσβληθούν από γρίπη. Επομένως αντιικά φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, όπως συνιστάται για την αγωγή σε ασθενείς, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια