'Μαύρη εβδομάδα', μπορεί να χαρακτηριστεί το διάστημα από την περασμένη Πέμπτη έως την Τετάρτη, ως προς τη δραστηριότητα της γρίπης.

Στο διάστημα αυτό, έξι άνθρωποι, που έφεραν επιβεβαιωμένα τον ιό, έχασαν τη ζωή τους και ο συνολικός αριθμός των νεκρών εκτοξεύτηκε στους 12, από έξι που ήταν στο τέλος την περασμένης εβδομάδας.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε φάση υψηλής δραστηριότητας της γρίπης.

Μέχρι την Τετάρτη, 42 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται).

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α Η1Ν1 2009.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός πως ήταν υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Η επανεμφάνιση του πανδημικού στελέχους μπορεί να σχετιστεί με αυξημένο αριθμό σοβαρών περιστατικών ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μέτρα

Η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται η προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Τονίζεται εκ νέου ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
  • Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
  • Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, www.keelpno.gr).
  • Λόγω της επανεμφάνισης του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΝΠΝΟ).
  • Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

Δ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης