Τα τρόφιμα που είναι κλεισμένα σε αεροστεγείς συσκευασίες μπορεί να αποτελέσουν πηγή μικροβίων , όπως η λιστέρια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η αεροστεγής συσκευασία αποτελεί ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον για ορισμένα μικρόβια.

Οι συσκευασίες αυτές αφαιρούν το οξυγόνο, για να διατηρηθούν φρέσκα τα τρόφιμα και να παραμείνουν στο ράφι του σούπερ μαρκετ περισσότερο καιρό, αλλά η ίδια μέθοδος αποτελεί πρόσφορο έδαφος και για την εμφάνιση λιστέριας, ενός βακτηρίου υπεύθυνου για ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που οδηγεί στο θάνατο το 25% των ανθρώπων που προσβάλλει.

Σε αντίθεση με άλλα μικρόβια, η λιστέρια μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και στις κρύες θερμοκρασίες των ψυγείων. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, το μικρόβιο σχετίζεται με το παγωτό, τα μαλακά τυριά όπως η φέτα, το μπρι και το καμαμπέρ, το ωμό κρέας, τα ωμά λαχανικά, τα ωμά και μαγειρεμένα πουλερικά όπως και το ωμό και καπνιστό ψάρι.

Σε πειράματα ερευνητών του Τεχνολογικό Πανεπιστημίου της Δανίας, ανακαλύφτηκε ότι η λιστέρια αναζωπυρώνεται από την έλλειψη οξυγόνου και εξαπλώνεται μέχρι 100 φορές περισσότερο, σε σχέση με όταν βρίσκεται σε περιβάλλον οξυγόνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο διαδικτυακό περιοδικό BMC Microbiology.

Ο μικροβιολόγος τροφίμων Tine Licht δηλώνει πως το να αποφεύγουμε την αεροστεγώς κλεισμένη συσκευασία τροφίμων θα μας οδηγούσε σε άλλα προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη βακτηρίων και επομένως δεν το συνιστά.

Ωστόσο η έρευνα βοηθά τους επιστήμονες στο να χρησιμοποιήσουν μοντέλα που θα μπορούν να προβλέψουν τον κίνδυνο αρρωστιών που μπορούν να προέρχονται από μικρόβια που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Ο ίδιος ερευνητής αισιοδοξεί ότι στο μέλλον θα βρεθούν και νέες μέθοδοι καταπολέμησης των μικροβίων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η καθημερινότητα των χρονίως πασχόντων στην περίοδο των γιορτών: Προκλήσεις και προοπτικές
Κυστική ίνωση: Το ταξίδι από τη διάγνωση στην απεριόριστη ανάσα
Δωρεά ασθενοφόρου στο ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου" στη μνήμη της Ελίζας Σαμαρά