Η Κίνα διερευνά την πιθανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου στελέχους της γρίπης των πτηνών που προκάλεσε το θάνατο 17 ανθρώπων και εξετάζει οικογενειακές ομάδες ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό, ανακοίνωσε αξιωματούχος υγείας της χώρας.

Οι αρχές έχουν σφάξει χιλιάδες πτηνά και έκλεισαν ορισμένες αγορές ζωντανών πουλερικών για να μειωθεί ο ρυθμός ανθρώπινης λοίμωξης. Ωστόσο πολλές πλευρές της νέας ποικιλίας της γρίπης των πτηνών παραμένουν μυστήριο, ιδιαίτερα αν το στέλεχος H7N9 μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.

Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των λοιμώξεων, 82 έως τώρα, μπορεί να αυξηθεί. Τα περισσότερα περιστατικά και 11 από τους θανάτους συνέβησαν στη Σαγκάη.

Ο Feng Zijian, του Chinese Center for Disease Control and Prevention, δήλωσε ότι δίνουν στενή προσοχή σε αυτά τα περιστατικά των οικογενειών. Αναλύουν σε βάθος για να διαπιστώσουν ποια είναι η μεγαλύτερη πιθανότητα. Συνέβη πρώτα από μετάδοση πτηνού σε άνθρωπο και στη συνέχεια από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν είχαν κοινό ιστορικό έκθεσης, αν εκτέθηκαν σε μολυσμένα αντικείμενα, ή αν προκλήθηκε από το περιβάλλον.

Μια από τις οικογένειες που μελετά η Κίνα αποτελείται από 2 αδέρφια και τον πατέρα τους που πέθαναν από τον ιό, δήλωσε ο Feng. Πρόσθεσε ότι το περιστατικό δεν αλλάζει την κατανόηση των χαρακτηριστικών γενικά-ότι μεταδίδεται από τα πτηνά στον άνθρωπο και δεν υπάρχουν αποδείξεις για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της φύσης του ιού εμποδίστηκαν επίσης από έλλειψη ακριβών πληροφοριών από τα θύματα σχετικά με το αν είχαν επαφή με πουλερικά, δήλωσε ο Feng.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε χθες ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που διαγνώστηκαν θετικοί για το νέο στέλεχος φαίνεται πως δεν είχαν επαφή με πουλερικά.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα