Το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που σκότωσε 22 ανθρώπους στη Κίνα είναι ‘ένα από τα πιο θανατηφόρα’ του είδους του και μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανθρώπους σε σχέση με άλλο στέλεχος που έχει σκοτώσει εκατοντάδες από το 2003, δήλωσε ειδικός του Π.Ο.Υ, την Τετάρτη.

Ο H7N9 ιός της γρίπης μόλυνε 108 ανθρώπους στην Κίνα από τον Μάρτιο όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, αναφέρει ο Π.Ο.Υ.

Αν και δεν είναι σαφές πώς ακριβώς μολύνονται οι άνθρωποι, ειδικοί δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ως τώρα για το πιο ανησυχητικό σενάριο, της διαρκούς μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Π.Ο.Υ και την Κινεζική κυβέρνηση, πραγματοποίησαν πενθήμερη έρευνα στην Κίνα αλλά δήλωσε ότι δεν πλησίασε εγγύτερα στη διαπίστωση αν ο ιός μπορεί ενδεχομένως να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων.

Ο Keiji Fukuda, του Π.Ο.Υ, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει πολύπλοκη, δύσκολη και σε εξέλιξη. Πρόσθεσε ότι όταν εστιάζουμε σε ιούς γρίπης, ο συγκεκριμένος είναι ασυνήθιστα επικίνδυνος ιός για τους ανθρώπους. Ο Fukuda τόνισε ότι η ομάδα είναι ακόμα στην αρχή της έρευνας και πρόσθεσε ότι 'μπορεί να βλέπουμε τις πιο σοβαρές λοιμώξεις' σε αυτή τη φάση.


Με βάση τις ενδείξεις, ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα από τα πουλερικά στον άνθρωπο σε σχέση με τον H5N1.

Πρώτο περιστατικό εκτός Κίνας

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η πρώτη εμφάνιση περιστατικού μόλυνσης από τον ιό εκτός Κίνας, καθώς νόσησε 53χρονος άντρας στην Ταιβάν. Ο επιχειρηματίας μολύνθηκε από το στέλεχος H7N9 ενώ ταξίδευε στην Κίνα.

Ο άντρας νοσηλεύτηκε 3 μέρες μετά την επιστροφή του από την Κίνα και η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management