Κινέζοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι το νέο στέλεχος της γρίπης των πτηνών που σκότωσε 23 ανθρώπους στην Κίνα έως τώρα, μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα κοτόπουλα.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Lancet’ οι ερευνητές επανέλαβαν προηγούμενες δηλώσεις του Π.Ο.Υ και Κινέζων αξιωματούχων, ότι ακόμα δεν υπάρχουν αποδείξεις της μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ερευνητής Kwok-Yung Yuen, από το University of Hong Kong, δήλωσε ότι τα ευρήματα ότι τα κοτόπουλα στις αγορές πουλερικών είναι πηγή ανθρώπινων λοιμώξεων σημαίνουν ότι ο έλεγχος της νόσου στα συγκεκριμένα μέρη και στα συγκεκριμένα πουλερικά θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επιθετική παρέμβαση για το μπλοκάρισμα περαιτέρω μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο στις αγορές ζωντανών πουλερικών, όπως είχε γίνει στο Χόγκ Κόνγκ. Δήλωσε επίσης ότι το προσωρινό κλείσιμο των αγορών πουλερικών και ολοκληρωμένα προγράμματα επιτήρησης, βιοασφάλειας, σφαγής, διαχωρισμού διαφορετικών ειδών πουλερικών μπορεί να χρειαστούν για να σταματήσει η εξέλιξη του ιού σε πανδημικό παράγοντα.

Οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται για καθαρή μετάδοση πουλερικού σε άνθρωπο και ότι ο έλεγχος της λοίμωξης στον άνθρωπο θα εξαρτάται από τον έλεγχο της επιδημίας στα πουλερικά.

Τα ευρήματα του Yuen δεν σημαίνουν ότι όλα τα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό H7N9 σε ανθρώπους προέρχονται από τα κοτόπουλα ή τα πουλερικά, αλλά επιβεβαιώνουν ότι τα κοτόπουλα είναι μια πηγή.

Πηγές:
‘Lancet’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]