Καινούργια δεδομένα μακροχρόνιας χορήγησης του dabigatran από τη RELY-ABLE®, τη μακροπρόθεσμη επέκταση της βασικής μελέτης RE-LY® σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπικήμαρμαρυγή (ΚΜ), δημοσιεύτηκαν σήμερα διαδικτυακά στο Circulation, την έκδοση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (American Heart Association).

Το dabigatran είναι η μόνη θεραπεία από τη νέα γενιά των από του στόματος αντιπηκτικών, η οποία έχει δοκιμαστεί σε ένα μεγάλο σύνολο ασθενών με κολπική μαρμαρυγή για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων χρόνων. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα ενισχύουν το προφίλ ασφαλείας του dabigatran, το οποίο αρχικώς επιβεβαιώθηκε στη μελέτη αναφοράς RE-LY®.

Τα καινούργια δεδομένα από τη RELY-ABLE® ενδυναμώνουν τα ήδη διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν το προφίλ ασφαλείας του dabigatran. Αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν επίσης αναλύσεις πραγματικών δεδομένων ασφαλείας από την πρωτοβουλία Mini-Sentinel του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) όπως και εκτιμήσεις από άλλους ρυθμιστικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

«Πριν από τη RELY-ABLE®, είχαμε ήδη δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα της διετούς αγωγής με dabigatran etexilate ασθενών με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της RELY-ABLE® καθηγητής Stuart Connolly, Διευθυντής του Τμήματος Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster, στο Χάμιλτον του Οντάριο.

«Τα επιπλέον δεδομένα από τη μακροχρόνια χορήγηση dabigatran etexilate στη RELY-ABLE®επιβεβαιώνουν την ασφάλειά του μακροπρόθεσμα».

1Η RE-LY® ήταν μια δοκιμήPROBE (προοπτική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή, με τυφλό τελικό σημείο αξιολόγηση ), που συνέκρινε δύο καθορισμένες δόσεις του χορηγούμενου από το στόμα άμεσου αναστολέα της θρομβίνης dabigatran etexilate (110 mg δις ημερησίως και 150 mg δις ημερησίως), καθεμία χορηγούμενη με τυφλό τρόπο, με ανοιχτή βαρφαρίνη.

Η διεθνής πολυκεντρική δοκιμή RELY-ABLE®σχεδιάστηκε για την αξιολόγηση της μακρομακροχρόνιας ασφάλειας της εμμένουσας αγωγής με dabigatran (110 mg δις ημερησίως ή150 mg δις ημερησίως) ασθενών με ΚΜ, μετά τη RE-LY®.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη RELY-ABLE® συνέχισαν την αγωγή με dabigatran για 2,3 μακροχρόνια ακόμα σε μια συνεχόμενη τυφλή σύγκριση, αυξάνοντας τη μέση διάρκεια της θεραπείας σε 4,3 μακροχρόνια. Συνολικά 5.851 ασθενείς συμμετείχαν στη μελέτη επέκτασης.

Σύμφωνα με τα μοναδικά αποτελέσματα, υποστηρίζεται το όφελος που προκύπτει από τη μακροχρόνια χορήγησηdabigatran(περισσότερα από τέσσερα μακροχρόνια αγωγής).¹Κατά τη διάρκεια των επιπλέον 2,3 χρόνων αγωγής μετά τη RE-LY®, τα ποσοστά περιστατικών μείζονος σημασίας από τη χορήγηση 110 mg και 150 mg dabigatran δις ημερησίως είναι συμβατά με αυτά που παρατηρήθηκαν στη RE-LY®.

Δεν εντοπίστηκαν καινούργια ευρήματα σχετικά με την ασφάλεια κατά την επιπλέον περίοδο παρατήρησης στη RELY-ABLE®.

Τα βασικά αποτελέσματα τηςRELY-ABLE®περιλαμβάνουν:

  • Τα ποσοστά μείζονος αιμορραγίας ήταν 3,74 τοις εκατό ετησίως (n=238) και 2,99 τοις εκατό ετησίως(n=190) σε δοσολογία των 150mgκαι 110mgdabigatranδις ημερησίωςαντιστοίχως (HR= 1,26; 95%CI1,04-1,53).
  • Τα ποσοστά ενδοκρανιακής αιμορραγίας διατηρήθηκαν πολύ χαμηλά κατά τη διάρκεια τηςRELY-ABLE®: 0,33 τοις εκατό ετησίως (n=21) και 0,25 τοις εκατό ετησίως (n=16) σε δοσολογία των 150mgκαι 110mgτουdabigatranδις ημερησίωςαντιστοίχως.
  • Η συχνότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν πολύ μικρή και παρόμοια μεταξύ των σκελών τηςαγωγής: 0,13 τοις εκατό ετησίως (n=8) και 0,14 τοις εκατό ετησίως (n=9)σε δοσολογία των 150mgκαι 110mgdabigatranδις ημερησίωςαντιστοίχως.

«Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τα νέα δεδομένα από τημακροχρόνια χρήση τουdabigatranαπό τηRELY-ABLE®προστίθενται στο αυξανόμενο σύνολο θετικών δεδομένων για τη δράση τουdabigatranστην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου στην κολπική μαρμαρυγή.Τοdabigatranαποτελεί μια σημαντική πρόοδο στην αγωγή ασθενών με ΚΜ», σχολίασε ο καθηγητήςKlausDugi,CorporateSeniorVicePresidentMedicineτηςBoehringerIngelheim.

«ΗBoehringerIngelheimείναι μία εταιρεία βασισμένη στην έρευνα και είναι περήφανη για την προσφορά καινοτόμων φαρμάκων, όπως είναι τοdabigatran, στους ασθενείς και στην ιατρική κοινότητα».

Τα επιπλέον ευρήματα από τη RELY-ABLE® περιλαμβάνουν:

  • Ποσοστά εγκεφαλικού ή συστηματικής εμβολής: 1,46 τοις εκατό ετησίως (n=93) και 1,60 τοις εκατό ετησίως (n=102) σε δόσεις των 150mg και 110mg του dabigatran δις ημερησίως αντιστοίχως.
  • Τα ποσοστά του εμφράγματος του μυοκαρδίου ήταν επίσης χαμηλά και παρόμοια μεταξύ των δύο δόσεων του dabigatran στο 0.69 τοις εκατό ετησίως (n=44) και στο 0.72 τοις εκατό ετησίως (n=46) σε δόσεις των 150 mg και 110 mg τουdabigatran δις ημερησίως, κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης περιόδου παρακολούθησης.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του dabigatran επιβεβαιώθηκαν στη μελέτη RE-LY®, μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου που διεξήχθησαν ποτέ σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

To dabigatran 150 mg δις ημερησίως είναι το μόνο καινοτόμο από του στόματος αντιπηκτικό και η μελέτη στην οποία στηρίζεται έδειξε σημαντική μείωση στη συχνότητα ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με μη βαλβιδική ΚΜ σεσύγκριση με τη βαρφαρίνη, προσφέροντας μια σχετική μείωση του κινδύνου κατά 25%.Εννιά στα δέκα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ισχαιμικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη με σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως παράλυση ή απώλεια της κινητικότητας των άκρων ή άρθρωσης λόγου.

Επιπλέον, στηRE-LY®το dabigatran σε δοσολογία 150 mg δις ημερησίως μείωσε κατά 36% το συνολικό κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τη βαρφαρίνη, επιδεικνύοντας ανώτερη προστασία.Τοdabigatran 110 mg δις ημερησίως ήταν όσο αποτελεσματικό ήταν και η βαρφαρίνη στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της συστηματικής εμβολής. Και οι δύο δόσεις του dabigatran σχετίστηκαν με σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό συνολικής, ενδοκρανιακής και απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη.Το dabigatran 150 mg έδειξε παρόμοιο κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος αιμορραγίας έναντι της βαρφαρίνης, ενώ το dabigatran 110 mg δις ημερησίως έδειξε σημαντικά μικρότερο κίνδυνο.

Το dabigatran έχει ήδη εγκριθεί ευρέως για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου στην κολπική μαρμαρυγή και για την πρωτογενή πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) μετά από ολική χειρουργική αντικατάσταση γόνατος ή ισχίου.Πάνω από 1,6 εκατομμύρια ασθενείς-έτη σε όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις σε περισσότερες από εκατό χώρες υποστηρίζουν το dabigatran ως το κυρίαρχο καινοτόμο αντιπηκτικό που χορηγείται από το στόμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη