Ο πλανήτης χρειάζεται να προετοιμαστεί για 'απρόβλεπτες πανδημίες' από ιούς που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους δήλωσαν επιστήμονες στην Ταιβάν.

Η προειδοποίησή τους ακολουθεί το πρώτο περιστατικό εντοπισμού, νωρίτερα φέτος, του ιού H6N1 της γρίπης των πτηνών.

Η ασθενής ανάρρωσε και δεν εντοπίστηκαν άλλα περιστατικά.

Ωστόσο η μελέτη στο 'Lancet Respiratory Medicine' αναφέρει ότι χρειάζεται εντατική παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών.

Τον περασμένο Μάιο το πρώτο περιστατικό σε άνθρωπο ενός ιού της γρίπης των πτηνών, του H6N1, εντοπίστηκε σε γυναίκα στην Ταιβάν. Ένας από τους γείτονές της τάιζε πάπιες, χήνες και κοτόπουλα, αν και η ακριβής πηγή της λοίμωξης δεν έχει εντοπιστεί.

Πολλοί υπότυποι γρίπης, όπως αυτοί που προκαλούν την εποχική γρίπη, ή την πανδημία της γρίπης των χοίρων είναι γνωστό πως μολύνουν τους ανθρώπους, αλλά ο H6N1 δεν είναι ένας από αυτούς.

Η έκθεση, από το Centres for Disease Control στην Ταιβάν, αναφέρει ότι η εμφάνιση ανθρώπινου περιστατικού της λοίμωξης από H6N1 δείχνει τη μη προβλεψιμότητα των ιών της γρίπης.

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για προετοιμασία σχετικά με πανδημία γρίπης, περιλαμβανομένης της εντατικής επιτήρησης για ιούς γρίπης των πτηνών που εξελίσσονται.

Η καθηγήτρια Wendy Barclay, του Imperial College London, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένες λοιμώξεις μπορεί να έχουν συμβεί στο παρελθόν αλλά βελτιωμένη τεχνολογία επέτρεψε στη συγκεκριμένη να ανακαλυφθεί. Είναι κάτι νέο πράγματι ή τώρα είμαστε καλύτεροι στο να το δούμε, αναρωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι περιμένει τα επόμενα χρόνια να αναφερθούν περισσότερα τέτοια περιστατικά, καθώς περισσότερα νοσοκομεία είναι σε θέση να ερευνούν για καινούργια στελέχη της γρίπης των πτηνών.

Πρόκειται για μοναδικό περιστατικό χωρίς ένδειξη ανθρώπινης μετάδοσης αλλά όπως πάντα θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας σε εαυτό και να πραγματοποιηθούν έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο κοντά είμαστε στο να μπορεί να εξαπλώνεται ο ιός μεταξύ των ανθρώπων, πρόσθεσε η καθηγήτρια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;